Бисквитки

понеделник, 28 май 2018 г.

Походът бе открит


Областният управител Малина Николова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева официално откриха 72-рия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица”. В словото си, Цветя Караянчева, която е почетен патрон на похода, приветства Ботевите поклонници на Козлодуйския бряг. 
„Всяка година, отряди като Вашите, тръгват по стъпките на Ботев, изпълнени с устрем и патриотизъм, защото това не е обикновен поход, а открит урок по патриотизъм и любов към Отечеството. Всички Вие трябва да сте горди и с високо вдигнати глави, защото сме потомци на велик народ, защото Свободата не ни е подарена, а е спечелена с всяка капка кръв на българските герои и няма значение, дали Ботев е убит с куршум или е посечен със сабя, има значение само, че ние помним неговата саможертва“, отбеляза в словото си председателят на Народното събрание.
Областният управител Малина Николова поздрави походниците и им пожела да следват достойно стъпките на Ботевите четници.
Скъпи походници, изпращаме Ви с топлите чувства на цяла България, с вярата, че трудностите няма да надделеят над синовната Ви обич към Ботевото дело и Родината, с пожеланията за здраве и сили, с мисълта, че Вашият жизнен път ще се слее завинаги с този на революционния гений, национален герой и безсмъртен син на Отечеството – Христо Ботев! На добър час!“, каза още областният управител Малина Николова и обяви 72-рия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018“ за открит.
В Националния туристически поход се включват 1166 участници - ученици и техните ръководители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.
Официални гости на събитието бяха народният представител Петя Аврамова, областният управител на област Монтана Росен Белчев, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, кметове на общини и кметства, общински съветници. 
Официалното откриване на 72-рия Национален туристически поход е част от тържествата, посветени на 142-рата годишнина от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. Кметът на Община Козлодуй Маринела Николова поздрави официалните лицаГостите имаха възможността да наблюдават от палубата на Националния музей-параход „Радецки” възстановката по превземането на парахода от Христо Ботев и неговите съратници, която продължи и на Козлодуйския бряг.
Кулминация на честванията беше проведената тържествена митинг-заря в Ботев парк. „На този ден, преди 142 години, гениалният поет и патриот Христо Ботев повежда 205 юнаци на бой за свобода. Техният подвиг е най-яркият пример за свободолюбие, за саможертва, за безкористно посвещаване на България. Затова Ботев не е просто част от историята. Той е нашата родова памет и национална история. Ботев е част от вечността”, каза в словото си кметът на Община Козлодуй Маринела Николова. 
Председателят на Народното събрание поздрави представителните роти на ВФ 54 990 – Враца и изтъкна в словото си величието на героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. 
„Всяка година, ние отдаваме своето преклонение пред великата икона на Войводата. Христо Ботев е една от най-красивите фигури в пантеона на националните ни герои. Неслучайно сме избрали датата на неговата смърт да почитаме героите, паднали за Свободата и независимостта на България“, заяви в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 
В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Тържествата, посветени на 142-та годишнина от слизането на Ботев и неговата чета на Козлодуйския бряг, завършиха с грандиозна заря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар