Бисквитки

понеделник, 2 декември 2013 г.

Бюджетyt на Община Враца без повишаване на местни данъци и такси.


Община Враца с най-ниски такси за ползване на детските заведения

 На проведената днес пресконференция „ На кафе с Кмета”, кметът на Община Враца инж. Николай Иванов обърна особено внимание върху проекта на бюджет на Община Враца за 2014 г. Проектът е още в работна фаза, тъй като Държавния бюджет на Република България все още не е приет на второ четене от Народното събрание. Изискванията на Закона за публичните финанси, които влиза в сила от 1.01.2014 г. изисква една по-ранна процедура, която трябваше да бъде спазена. Проектът за бюджет на Община Враца е готов, като предстои детайлизиране, особено на списъка за Капиталови разходи. Там ще бъдат разписани обектите в рамките на осигурените средства. Заедно с това ще се премине през обсъждане, дискусии и предложения  от комисиите на Общински съвет.
Инж. Николай Иванов акцентира върху широко обсъждане на проекта за бюджет. Проведени са срещи с кметовете и кметските екипи от всичките населени места на община Враца, включително и кварталите на града. Обсъдени са проблемите, които ще се решават чрез основния инструмент за политики на общината – общинският бюджет през следващата година. Проведена е среща от изключителен интерес със всички представители на етажната собственост , където също са представени много въпроси и направени много предложения. Състоя се и среща с представителите на бизнеса в града, както и обществено обсъждане на проекто- бюджет 2014 г. Паралелно с това са получени и становища от анкетата, която беше поместена на страницата на Общината в интернет. Обобщени са и всички молби от граждани и нституции през цялата година.
Анализът очерта ясно становището, че повишаването на данъци и такси за следващата година е недопустимо и неприемливо. Този факт поставя  една много тежка база за съставяне на бюджета. Поставените са цели за по-висока събираемост на местните данъци и такси и приходите от управление на общински имоти. По този начин ще се запази размера на таксите, най-вече в частта образование и социална сфера.  Община Враца е една от общините с най-ниски такси за ползване на детска градина.  В тежката икономическа ситуация гражданите на Враца не желаят повишаване на местни данъци и такси срещу разширяване на предоставените услуги.
          В следствие на този анализ, нелеки  цели си поставя кметския екип, в контекста на  тежките финансови ангажименти по управления на европейските проекти, изискващи много по-голям собствен ресурс за разплащане на завършващи проекти, на междинни плащания по текущи проекти и осигуряване на съфинансиране по най-големия проект - Проекта за воден цикъл на Враца. В този контекст основната цел е запазване на пълния размер на услугите на общината, при запазване на финансовата стабилност на общинския бюджет.
         Втората цел е осигуряване на повече средства за улично строителство, благоустрояване на населените места и решаване на един от тежките проблеми – борба с безстопанствените кучета. По отношение на уличното строителство, освен че е заделен по-голям ресурс в проекта за бюджет, се търси и като размер, и като значимост финансиране чрез новосъздадения фонд в Държавния  бюджет т.н. „Фонд за устойчиво развитие на регионите”. Община Враца ще кандидатства веднага след започване на процедурата по приемане на предложенията. Ще се кандидатства за допълнителни средства в размер на  10 млн лв. за основен ремонт на улична мрежа, основно на най-важните транспортни артерии на града, тези , по които е минало изпълнението на водния цикъл.
          По отношение на инвестициите в благоустрояване, те са най-вече с европейски средства, ще се осигури изграждането на нови зелени зони, реконструкция на съществуващи, изграждане на нови детски и спортни площадки, като и в самата план- сметка са заделени средства от собствени приходи.
По третия проблем, освен средства по изпълнение на дейностите по улавяне, обезпаразитяване, маркиране  и кастриране на кучетата, след първото полугодие и след разчет на средствата, ще се търси начин за старт на  изграждане на приют за безстопанствените кучета.
Най- голяма тежест  в разходната част на бюджета е сектор „Образование”, където и са и заделени най-много средства.
Кметът инж. Иванов внесе разяснения по проекто-бюджета в сравнение с миналогодишния. Като размер бюджета няма да бъде по-нисък от предходния, особено в часттта приходи от държавни субсидии и собствени приходи. Началният план за 2013 г. е бил в размер на 42 484 000 лв., за сравнение, началният план за 2014 г. е в размер на 38 476 000 лв., като към него не е прибавен преходния остатък, който ще бъде ясен в края на годината. Към 30. 09.2013 г. като наличност е  4 000 000 лв.
         За сметка на запазването на данъчната  и  административната тежест, ще се търси по-висока събираемост. За сравнение, в предходния проекто- бюджет, заложените средства от имуществени данъци са били в размер на 3 543 000 лв. , а в проекто-бюджета за 2014 г.  – в размер на 3 781 000 лв.
         В частта приходи и доходи от собственост, целите поставени за следващата година са събираемост в размер на 3 335 000 лв., в сравнение с  2013 г., размера е бил 3 214 000 лв. По отношение на общинските такси, заложените средства са с 150 000 лв. повече от периода през миналата година. 
         Задачите са изпълними, направен е точен анализ на събираемостта и тези цифри не са рискови, а реално изпълними, уточни инж. Николай Иванов.
 В разходната част за Образование са предвидени 17 005 000 лв., като тук отново не е отчетен преходния остатък от 2013 г.  .
 Акцент в проекта за бюджет е инвестиционната и капиталова програма на Община Враца, която е в размер на 5 300 000 лв., като един голям ресурс от тези средства  са предвидени за съфинансиране на различните европейски проекти, а именно ангажиментите към фонд „Флаг” и подготовка за извършване на съфинансиране на проекта за воден цикъл. За осъществяването на инвестиционната програма, ще се търсят допълнително евросредства.
Бюджета е реално изпълним, с акценти в областта на благоустрояването и създаването на по-добра жизнена среда при запазване на данъчната тежест – добави още инж. Иванов .

Кметът на Община Враца отчете дейностите по обезпаразитяването, кастриране и маркирането на безстопанствените кучета, като за последните 2 месеца са общо 209 бр., като 119 от тях са  и кастрирани. Екипите са работили усилено в района на ОКС, Ул”Драган Цанков”, бул. „Мито Орозов”, ул. „Шипка”, ул. „Текстилец”, около фуражния завод и хлебозавода, училище „Козма Тричков” , Монтанско шосе, ул. „Илинден”, ул. „Странджа”, по бул. „Васил Кънчов”, в кв. Дъбника и кв. Медковец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар