Бисквитки

вторник, 3 декември 2013 г.

Приключи изпълнението на Регионалната програма за заетост

на Областна администрация – Враца. По този повод заместник областният управител Иван Даков и археологът Георги Ганецовски дадоха заключителна пресконференция, на която отчетоха резултатите от съвместната работа.
Тази година с реализацията на Регионалната програма се даде възможност на 37 безработни лица от с. Оходен и с. Борован да се включат в екипа на Георги Ганецовски и да станат преки участници в проучването и опазването на културно-историческото наследство от времето на първата земеделска цивилизация в България.
Отчитайки добрите резултати и полезността на програмата, Областна администрация - Враца внесе проектно предложение за Регионална програма за заетост за следващата година, което да бъде включено в Националния план за действие по заетостта за 2014 г. В нея ще бъдат включени още два допълнителни археологически обекта - местността Калето край гр. Мездра и местността „Градище“ край прохода Вратцата. За всеки един от обектите се планира да бъдат наети по още 10 човека. Общата стойност на Регионалната програма се предвижда да бъде в рамките на 60 500 лв.
Георги Ганецовски похвали работниците за добре свършената работа и показа артефакти открити с тяхна помощ в местностите „Валога“ с. Оходен, община Враца и „Езерото“ край село Борован. Край Оходен са открити около 30 кремъчни пластини, които са се използвали за сърпове, обработена кварцова пластина и други. В Борован екипът е намерил керамичен сервиз датиращ от каменно – медната епоха, двойно заострено медно шило, ритуално счупена фигура на богинята-майка и други.


Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца 

Няма коментари:

Публикуване на коментар