Бисквитки

понеделник, 21 октомври 2013 г.

РЗОК-ВРАЦА НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ЛЕКАРИ, БОЛНИЦИ И АПТЕКИ ЗА НАД 228 ХИЛ.ЛВ.


За периода от януари до края на септември 2013 г. финансовите инспектори и лекарите контрольори от РЗОК-Враца са извършили 467 финансови и медицински проверки на изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки от област Враца. При 173 от финансовите проверки са установени нарушения, а при 118 са констатирани неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване.
Финансови проверки са извършени на 244 изпълнители на медицинска и дентална помощ, а медицински на 103 лечебни заведения.
На болниците са извършени общо 74 проверки. В резултат от осъщественият контрол на изпълнителите на извънболнична, болнична медицинска помощ и аптеки са издадени наказателни постановления с наложени санкции в общ размер 228 103 лв.
От тях 105 010 лв. са от наложени имуществени санкции и глоби, а 123 093 лв. са от установени случаи на неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване.
Най-често констатираните финансови нарушения при изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална дейност са свързани с пропуски при оформянето на първичните медицинските документи, нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване, липса или неспазване на графика за обслужване на пациентите и др.
При медицинските проверки са установени нарушения на договорените по вид и обем медицински дейности и изследвания във връзка с диспансерното наблюдение и профилактичните прегледи на пациентите, изписване на повече от три лекарствени продукта за едно заболяване,  несъздаване и несъхраняване на здравно досие на здравноосигурените лица и др.
Нарушенията, установени при проверките на болниците са  неспазване на индикациите за хоспитализация и изискванията за завършена клинична пътека, непровеждане на лечение и на придружаващите заболявания на пациента, неспазване на критериите за изписване на пациенти от болница и неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм на клиничната пътека и др.
Наложените имуществени санкции на болниците са в размер на 45 750 лв., а връчените протоколи за неправомерно получени суми, които подлежат на възстановяване, са на стойност 91 061 лв.


  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар