Бисквитки

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Пет нови детски площадки ще се строят във Враца


            Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. През тази година, по проект „Красива България”, в зона на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Високите изисквания на наредба ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки. Такива ще има в новия парк в жк „Дъбника”и в кв. 146 в същия жилищен комплекс, в парк „Хижата”, в жк „Медковец” и в района на Медковско дере. Площадките са предвидени по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. На площадките ще са монтирани детски съоръжения за различни възрастови групи. Ще са разположени в паркови пространства и заедно с тях ще се обособят спортни зони с места за активен спорт и уреди за фитнес на открито. В парковата зона в района на Медковско дере – от бул. „2 юни” до бул. „Васил Кънчов” ще бъде изграден полигон за екстремно колоездене, отговарящ на европейските стандарти.
            Темата за детските площадки във Враца стана особено актуална след премахването на една от тях, която е собственост и се намира до магазин „БИЛЛА”. Новите изисквания на цитираната наредба са причината от ръководството на търговската верига да разпоредят  демонтирането й,  се посочва в тяхно официално писмо, изпратено до кмета на града. „На този етап изграждане и поддържане на нова детска площадка, съобразно актуалните норми не е възможен вариант за „БИЛЛА Недвижимости” ЕООД, поради значителния размер на необходимите средства за това” – се посочва в писмото. Община Враца ще предложи нов вариант за благоустрояването на тази зона, след формиране на идеи и решение на експертен съвет.
„Привеждането на съществуващите детски площадки в града в състояние, което да отговаря на всички изисквания на наредбата, е един труден за решаване въпрос. От една страна едва ли в България има град, в който да има достатъчно детски площадки. Много тежки са изискванията към новите съоръжения, но безспорно те са обективно обословени, защото по-важно от здравето и живота на децата няма. Старите детски площадки не отговарят на изискванията. Ако премахнем шоково всички, ще лишим децата от възможност да има зони, в които да играят. От другата страна е рискът от това, че те в голямата си част са неотговарящи на изискванията, което не означава, че са на 100 % опасни. Това, което ще направим, е да компенсираме с изграждането на нови детски площадки. В същото време ще търсим и възможност за привеждането на някои от старите във вид, според изискванията, а други ще премахнем” – коментира кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на една нова детска площадка, която отговаря на изискванията, е около 15 000 лева.

           
Ще правят изнесени приемни по селата

Във всички села на община Враца кметът инж. Николай Иванов ще направи изнесени приемни. Традиционните срещи ще започнат          от 12 ноември. Темите, които ще се обсъждат, са проблемите, чиито решения ще се търсят в проекта за бюджет за 2014 г., готовността за предстоящия зимен период и актуални въпроси от жителите на малките населени места. В изнесените приемни ще вземат участие и представители на Дирекция „Социално подпомагане”, Бюро по труда, Районно управление  „Полиция” – Враца, „ЧЕЗ”,  „В и К” и „Общинска служба по земеделие”.


Вицепрезидентът Маргарита Попова пристига във Враца

            200-годишнината от успението на св. Софроний, епископ Врачански, ще бъде отбелязана тържествено във Враца в Деня на народните будители. Честванията са под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова, която ще пристигне в града на 1 ноември. Програмата предвижда в 9 ч. в храма „Св. Възнесение” да започне с св. литургия. „След края на богослужението, литийно шествие ще се отправи към паметника на св. Софроний. Тринадесет училища от общината, носещи имената на народни будители, ще вземат участие в тържеството, което започва в 10.30 ч” – каза зам.-кметът Красимир Богданов. В 11.30 ч. врачани и гостите на града ще посетят Регионалния исторически музей, където ще могат да видят кириакодромиона на св. Софроний Врачански, черепишкото евангелие и други артефакти, свързани с живота на светеца. Предвидено е посещение на НУ „Св. Софроний Врачански”, където се пази препис на паисиевата „История славянобългарская”, направен от учениците по първия препис от св. Софроний Врачански. Последната работна среща по подготовката на честването ще се проведе на 30 октомври.

Отново почистват района до ул. „Доспат”

            От днес започна извозването на събраните отпадъци в местността „Егледжето” във Враца. Силно замърсеният терен е познат на врачани като местността „Орехите” и се намира недалеч от ул. „Доспат”. Почистването на района от купищата битови и строителни отпадъци Община Враца възложи на „БКС”.  С живеещите на ул. „Доспат” ще бъдат проведени разговори за опазване на чистотата в района и ще бъдат предприети мерки за недопускането на ново замърсяване.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар