Бисквитки

петък, 2 ноември 2012 г.

Видни гости удостоииха Враца



При повишен интерес от страна на учениците на ПМГ „Акад. Иван Ценов” премина организираната от народния представител д-р Янко Здравков среща-разговор с обичани и популярни съвременни творци. По повод деня на народните будители във Враца гостуваха акад. Георги Марков – директор на Института по история на БАН, Хайгашод Агасян – певец и композитор, Иван Гранитски – журналист, издател и поет, Андрей Андреев – редактор на списание „Везни”, поет и преводач, Евтим Евтимов и Найден Вълчев – по чиито стихотворения са композирани десетки хитови песни.
Гостите, придружени от депутата д-р Здравков, бяха посрещнати и приветствани от директора на елитното училище Татяна Василева, а училищната зала се оказа тясна да побере всички желаещи да се срещнат със своите кумири. „Отдавна исках да доведа във Враца едни от титаните на словото, науката и поезията, творци, които ще останат в историята. Идеята е тази среща да не е последна, а всеки месец врачански ученици да се докосват до възвишеното слово и да контактуват с хората, които го създават…” – заяви д-р Янко Здравков. „1 ноември е празник на духа, на хармонията и словото, което може да убива и да възкресява. Само вярата и силата на словото могат да ни изтръгнат от песимизма и апатията в трудни времена” – каза Иван Гранитски. Той благодари за инициативата на д-р Здравков и представи останалите гости. Срещата продължи с много поезия, популярни песни в изпълнение на Хайгашод Агасян и интересни въпроси от страна на учениците, които бурно и непринудено аплодираха съвременните будители. Гостите бяха уважени от заместник областния управител Цветелина Теофилова и Митонка Червеняшка от РИО – Враца.
По повод празника д-р Янко Здравков подари на училищната библиотека 100 тома съвременна българска литература на издателство „Захари Стоянов”. Същият дар получи и библиотеката в НЧ „Развитие”.
Втората среща на гостите бе с врачанската общественост в РИМ „Иван Фунев”. Проявата бе уважена лично от Митрополит Калиник, който пристигна заедно с епископ Киприян и двама свещеници. В залата бе и Радосвета Крумова – началник отдел „Култура” в Община Враца.
Вечерта завърши с цветя за обичаните съвременни будители и коктейл във фоайето на РИМ, осигурени от народния представител д-р Здравков.
 Галина ГАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар