Бисквитки

петък, 2 ноември 2012 г.

ДП РАО СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ПОДЕЛЕНИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОАЛНО ХРАНИЛИЩЕ ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ



 На 1 ноември 2012 г., официално бе регистрирано Специализирано поделение „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци” (СП НХРАО) в рамките на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).

Създаването на поделението е следствие от решение на  българското правителство  от 25 юли 2005 г., с което на ДП РАО беше възложено да изгради Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и среднорадиоактивни отпадъци* (НХРАО) до 2015 г.  Шест години по-късно, на 7 декември 2011 г., ангажиментът на държавата бе потвърден в най-висока степен с допълнение към решението на Министерски съвет, с което проектът за изграждането на хранилището на площадка „Радиана” получи статут на обект с национално значение и на национален обект.
СП НХРАО не е самостоятелно юридическо лице. Структурата му е аналогична на тази в останалите поделения на ДП РАО. То ще се ръководи от главен инженер, на чието подчинение ще са технолог, експерти по инвеститорски контрол и лицензиране и други специалисти, които ще осигуряват хода на проекта в съответствие със сегашния му етап. Съставът им е около 15 души.
Междувременно, в последните дни стартира и процедура за проектиране и изграждане на оградно съоръжение, което ще очертае физически терена, върху който ще бъде построено хранилището.
В рамките на ДП РАО, освен новосъздаденото поделение, функционират още 3 специализирани поделения: „Постоянно хранилище за радиоaктивни отпадъци – Нови хан”, „Радиоактивни отпадъци – Козлодуй” и „Извеждане от експлоатация – Козлодуй”.

*НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

На снимката: През втората половина на месец септември 2012 г. бяха проведени финални геоложки проучвания върху терена на бъдещото НХРАО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар