Бисквитки

вторник, 29 май 2012 г.

Бърдарски геран навърши 125 години

Времето оставя своите знаци чрез хора, събития, сълзи и усмивки. За Бърдарски геран 25 и 26 май бяха важен момент от историята – заедно с цялата банатска българска общност по целия свят неговите жители честваха 125 години от основаването на селото.
125 години Бърдарски геранСъбитието бе уважено от Негово Превъзходителство Януариуш Болонек, папски нунций в България; монс. Петко Христов, епископ на Католическа Никополска епархия, Негово Превъзходителство Герхард Райвегер посланик на Австрия в България; от представителя на Посолството на Унгария в България д-р Миклош Пек, министър-съветник;  от директора на Унгарския културен център д-р Тошо Дончев; Посолството на Румъния в България бе представено от Глигоре Герчану, министър-съветник; а Посолството на Полша от неговия консул Войчех Галонзка. От Държавната агенция за българите в чужбина Коянка Димитрова и Йордан Колев, а поздравителни адреси бяха получени от Министерство на културата и от областната управителка Пепа Владимирова.
Сред гостите бяха кметове на населени места, свързани с историята на банатските българи като кмета на гр.Чипровци и на банатските български села в България, кметът на община Бяла Слатина и кметове на населени места от общината.
С тържествена литургия започнаха честванията като знак за принадлежността на банатските българи към Католическата църква и неразривната й връзка с нея като гарант за просъществуването на общността през всички години от нейното основаване.
Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран поздрави присъстващите и изрази благодарността на всички жители на селото към основателите, към всички хора, които през тези 125 години са градили историята на това място, вплитайки в нея късчета от себе си и оставяйки сърцата си в основите на бъдещето му.
За да бъдат с жителите на Бърдарски геран в тези дни на честванията от Румънски Банат пристигнаха банатски българи от село Брещя, водени от Петронела Шехаби, както и художникът от Стар Бешенов Иван Василчин, който за втори път направи самостоятелна изложба в Ритуалната зала на Кметството. Певицата Мария Файлемас от Стар Бешенов, която води българската емисия в телевизията на гр.Арад засне целия празник, за да може всички българи в Банат да станат съпричастни.
От Иваново и Бело блато банатските българи от Сърбия, водени от отец Стоян Калапиш от Културното дружество „Трандафер“  и Йосиф Дамянов, председател на Културното дружество „Иваново-1868“ зарадваха всички с присъствието си, защото изключително рядко гостуват на Бърдарски геран.
От селата на банатските българи в България Гостиля и Асеново близки и приятели допълваха красотата на празника с феерията на носиите си и топлината на обичта, която държи всички в една общност, общността на банатските българи.
В следобедните часове на площада на Бърдарски геран се изви „Най-дългото хоро на банатските българи“ с певеца Илия Луков, което изрази същността на хорото като символ на единението между банатските българи от трите държави – България, Румъния и Сърбия.
125 години Бърдарски геран 1Празненствата преминаха на стадиона след 17 ч., където бе изиграна приятелска сеща между отборите на Бърдарски геран и Брещя по повод честването на 90-годишнината от основаването на футболния отбор в Бърдарски геран. А вечерта под звуците на духовата музика кръшни хора се извиваха до късно през нощта, обединили спомени, стремления, надежди и очаквания в едно.
На 26 май в кметския кабинет бе проведена работна среща между представителите на различните делегации, за да бъдат очертани бъдещите планове за сътрудничество. А от 14,30 ч. в салона на Народно читалище „Съединение-1923“ с  голям концерт от съставите на гостите и домакините завърши юбилейното честване.
Благодарности от жителите на Бърдарски геран бяха отправени към дарителите: Фирма „Виктория-93“, Борислав Лоринков, Тома Гласнов, Община Бяла Слатина, Катерина Караджова, Снежана Карабенчева, отец Стефан Калапиш, Марияна и Александър Иванови и много други пожелали да останат анонимни.
С дарението от Тома Гласнов бе основно ремонтирана часовниковата кула, която възвърна вида си от преди 25 години, когато е била построена.
Във връзка с честването бе издадена „Кратка история на Бърдарски геран“, писана от отец Евгений Босилков и Дано Андреев, писана и издадена на първи път през 1937 г. по повод честването на 50-годишнината на селото.  Книжката видя бял свят благодарение на дарения от монс.Януариуш Болонек, папски нунций в България, от представители на Унгарското посолство, от Глигоре Герчану от Посолството на Румъния и от проф.Иван Калчев.
Бяха издадени 125 юбилейни значки, благодарение на дарението на Ралица Велчева, Гергана Живкова и Александър Живков, който по време на празника се продаваха на цена от 3 лв, като парите, събрани от продажбата ще отидат за ремонт на фонтана в центъра на селото.
Бърдарски геран празнува своето основаване веднъж на пет години. През 2017 г. селото отново ще събере банатски българи от цял свят и техните приятели, за да си припомнят откъде е започнало всичко и да очертаят пътищата за бъдещо развитие.

1 коментар:

  1. Източник на статията е официалният сайт на Бърдарски геран, а автор е Светлана Караджова.

    ОтговорИзтриване