Бисквитки

събота, 2 юни 2012 г.

Bечер нa нашето духовно пречистване



В навечерието на 2 юни централният площад на Враца отново събра стотици българи за участие в митинг-заря в памет на Христо Ботев и неговата чета. Пред паметника на Войводата застанаха президентът на България Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Цветан Цветанов, министрите Мирослав Найденов, Тотьо Младенов и Ивайло Московски, заместник министърът Августина Цветкова, началникът на отбраната Симеон Симеонов, депутатите Георги Божинов, Кирил Добрев, Асен Агов, Венцислав Лаков, Николай Рашев,  Янко Здравков, Валери Ангелов и Николай Лаков. Сред официалните гости бяха също председателите на партии Сергей Станишев (БСП), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Христина Христова (НДВС). На трибуната застаха президентът от предишния мандат Георги Първанов, врачанският митрополит Калиник и епископ Киприян, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Валентин Латов и Цветелина Теофилова, кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов, Светозар Луканов и Ангел Вълчев. В митинга участваха и делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа – Франция, Бор – Сърбия и Франкфурт на Одер – Германия. В митинг-зарята участие взеха четири представителна роти на Поделение 52380 – Враца, гарнизон Плевен,  ученически блок от СОУ “Христо Ботев”, блок от студенти  от висшите учебни заведения във Врац и група от участниците в похода „Козлодуй – Околчица”. Врачани и гостите на града изпълниха площада.
„Тук, пред Ботевия паметник, в този храм на открито, всяка първоюнска вечер е нашето духовно пречистване. В минутите на мълчание стъпките на историята се  сливат с пулса на нашето съвремие! За да усетим близостта на Войводата:
- гневен и осъдителен  към социалната апатия и своеволието на тирана
- жлъчен към лъжепатриотите и мнимите поборници
- неповторим в мощта и силата на своето слово и дело!
Щастлива е съдбата към нас, потомците от Врачанския край, осветен от Ботевата алея, да посвещаваме ежегодно най-хубавите си дела  в чест на Войводата и неговите четници.
Нека отново родолюбието ни сплоти и отдадем своята почит в деня на 136-та годишнина от гибелта и подвига на  поета-революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България!” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
            По традиция митингът завърши със заря.
 Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"

 снимки: Община Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар