Бисквитки

неделя, 27 май 2012 г.

Започнаха Ботевите дни


С издигането на националния флаг и запалването на вечния огън пред паметника на Христо Ботев, във Враца бяха открити официално „Ботеви дни`2012”. За първи път тази церемония бе съчетана с изпращането на походниците от Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица”.
От паметните дни на Априлското въстание 1876-та до днес уроците на историята щедро ни даряват примера на героите, отдали живота си за свободата на Родината. Години ни отдалечават оат априлския бунт, а всяко следващо поколение преоткрива истини, образи, картини от онези събития. Намира вдъхновение и посоки за себе си в съвременния свят. Затова винаги, когато говорим за личността на войводата, за паметните Ботеви дни, ние споделяме и своята изживяна истина – Ботевият дух не е само история! Той вдъхновява делата ни и днес! „Ботеви дни 2012” ще разкрият точно този заряд – на почитта и вдъхновението, на родолюбието в неговите съвременни измерения. Първите, които ще имате честта да покажете това сте вие, уважаеми походници от 66-ти Национален туристически поход „Козлодуй- Околчица”! Вашите колони ще изминат пътя на славата! Направете го достойно, за да оставите за поколенията и нещо свое!” – с тези думи се обърна към походниците и всички гости на откриването кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Сред официалните гости на тържеството бяха областният управител Пепа Владимирова, зам.-кметовете на общината Красимир Богданов, Светозар Луканов и инж. Красимира Георгиева. Водосвет за добър път и успех бе отслужен от Негово Преосвещенство Траянополския епископ Киприян. Кметът на Враца връчи знамена на новите групи, участващи в похода – от СОУ “Отец Паисий” - Враца и от ОУ „Христо Ботев” – с. Баница. Своите заявки за участие в похода до Околчица до момента са подали 835 участници. Сред тях са групи от Крумовград, Роман, Козлодуй, Несебър, Търговище, Айтос, Русе, Велико Търново, Лом, Козлодуй, Бургас, Козлодуй, Бобовдол, Габрово, Смолян и Варна. Най-многобройна е групата от община Враца. Освен новите участници, тя включва ученици от СОУ „Христо Ботев”, Езикова гимназия „Йоан Екзарх”, ПМГ „Акад. Иван Ценов”, СОУ „Никола Войводов”, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - Враца. По традиция главен ръководител на похода е Георги Петков.

Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимки Шанс ескпрес и Община Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар