Бисквитки

понеделник, 28 май 2012 г.

Отново ще се оживи къщата на Иванка Ботева

Месец май е. Враца живее с духа на Ботеви дни 2012. Ботевският организационен комитет утвърди програмата . След повече от 20 години прекъсване се възстановява литературното четене на български поетеси в къщата Иванка Ботева . Преди много години по решение на ОбС къщата имаше статут на къща музей. Бяха запазени кабинета на ген. Кирил Ботев , който е дивизионен командир на VI Бдинска дивизия Враца, стаята на ИОванка Ботева , майката живее при генерала до края на живота си. Имаше фотодокументална изложба за участието на жените в освободителните борби за България, клуб на жените и семейството. Поколения жени от страната и официални гости на Враца са преминала през къщата и двора; проведени са много вълнуващи срещи срещи. Ежегодно на 1 юни в програмата на Ботеви дни на това място са рецитирани Ботеви творби, представяни са млади творци Българските поетеси Елисавета Багряна , Лиляна Михайлова , Станка Пенчева , Лиана Даскалова, Петя Йорданова , Надя Кехлибарева, Маргарита Петкова, Първолета Прокопова и други са чели свои стихове . Мария Дракалиева е написала : „ Едно 22 годишно момиче твърди, че поезията е нещо много красиво, а връх Вола е нещо много високо „ Джуни Александрова споделя „ все по-бързо и по-бързо убеждаваме чрез поезията „ и ни кара да тръпнем от гордост, че сме българи. Основното в композициите си тя поставя българската класическа и съвременна поезия.
Иванка Ботева е честита да види признателността и приложението на свободна България пред величавото дело на Ботев. През 1902 г. тя приема овациите на възторжените Ботеви поклонници от балкона на къщата „ Паметен знак пази този спомен. Днес собствениците на къщата съхраняват духа на революционните дни, паметта на Иванка Ботева и достойните й синове.
    Възстановяваме литературното четене на българските поетеси за да изразим синовната признателност към майката , за да утвърждаваме човешките добродетели на българката, за да има изява на творческите дарования на поколения жени, да заредим другите си с красотата и силата на поезията, на изкуството. Потвърдиха присъствието си поетесата Маргарита Петкова – емоционална, силна, завладяваща, Надежда Захариева – поетесата, заместник министър на културата, майката, вдъхновителка и грижовна съпруга на Дамян Дамянов, Тоня Борисова, Валентина Атанасова, Р. Раднева . Съпричастни към идеята са поетесите от Враца и региона. Младите дарования от училищата, носещи името на Христо Ботев и участници в националния конкурс „ Живеем в земята на Ботев ще са нашата надежда и радост. Нека бъдем заедно на този ден, в този час в двора на къща Иванка Ботева . Очакваме почитатели, гражданите на Враца .
    Радка Тошева

Няма коментари:

Публикуване на коментар