Бисквитки

неделя, 27 май 2012 г.

39 художници и скулптори твориха, вдъхновени от Христо Ботев


39 автори участват в тазгодишната общата художествена изложба „Земята на Ботев” във Враца. Изложбата се провежда от 1976 г. без прекъсване в рамките на Ботевите дни. Тази година в Художествената галерия са подредени 86 творби на художници и скулптори от Разград, Перник, Кюстендил, Монтана, Ботевград, с. Хайредин и Враца. „Творците са в правото си да търсят свой път към истината, свои образи за нея. Тематичните изложби събират и насочват подхода на твореца към голямата цел. А когато тя е да видиш в единство земята българска и Ботевия дух, се изисква и смелост, и талант, и усет за времето. Нашите творци са имали големия шанс да се докоснат до тези прозрения, да изминат пътя, сложния път от идеята до последния щрих! Вярвам в успеха на изложбата! Убеден съм, че в залите ще бъдат ценителите на изкуството и радетелите на българската история и духовност!” – каза в словото си при откриването на изложбата кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Председател на журито тази година бе скулпторът Кирил Матеев, а членове Богдан Александров - живопис и Мануела Ковач – графика. Всички те са членове на Съюза на българските художници. Връчени бяха три равностойни награди – на Александър Василев – Василевс за живопис, на Милен Василев – за пластика и на Теодосий Антонов за скулптура. Общата стойност на наградния фонд е 1500 лева.
На откриването на изложбата бяха представени и лауреатите от провеждания през годините Национален рецитал – конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар