Бисквитки

вторник, 25 октомври 2011 г.

Дянков носи европейски пари за Северозапада

Правителството ще отпусне допълнителни средства за ремонта на Е79, а догодина и за ремонт на стадион " Христо Ботев"

В края на годината започва работа по проект за развитие на Северозапада, който да кандидатства за привличане на средства от новия програмен период на оперативните програми на ЕС 2014 – 2020, това съобщи на изненадващо посещение във Враца във вторник вицепремиерът Симеон Дянков. Той дойде във вторник вечерта, за да се срещне с кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова. „Поела съм ангажимент пред моите съграждани, че ще лобирам за проектите на Враца и на региона пред вас“, каза Петя Аврамова на вицепремиера. „Враца и Северозападния регион са приоритет на правителството на ГЕРБ, благодарение на активната намеса на депутатите от региона“, обясни Симеон Дянков в отговор. По-голямата част от проектите стартират в момента, защото беше необходимо технологично време за тяхната подготовка и пренасочване на средства от бюджета, добави още той. „До преди година и половина никой не говореше за Северозапада и необходимостта да се обърне специално внимание на региона“, каза още Симеон Дянков. Според вицепремиерът новият програмен период на Оперативните програми на ЕС е добра възможност, защото той ще позволи кандидатстването за комплексно финансиране на цели региони, не само по определени теми.

„До момента правителството е дало 500 000 лв. за ремонта на Е79 през Враца“, каза вицепремиерът. Целта е докато позволява времето да бъде ремонтиран възможно най-голям участък от пътя. Ремонтът на пътя започна преди 3 седмици от в частта от НАП Враца към Химко. „Тъй като метеорологичните условия позволяват ще отпуснем и още пари, за да продължи работата“, ангажира се Симеон Дянков. Обещаният още през май месец ремонт на ст. Христо Ботев също ще бъде осъществен стана ясно от думите на вицепремиера. „Това ще се случи през следващата 2012 г.“, добави той. „Тази година пренасочихме средствата към ремонта на Е79, тъй като преценихме, че в настоящия момент това е от изключителна важност“, завърши Симеон Дянков. Той декларира подкрепата си към инж. Петя Аврамова, с която са работили покрай дофинансирането на Водния цикъл на Враца. „Идеите на новите кметове ще бъдат много полезни за изработването на проекта за регионална програма за Северозапада и аз съм сигурен, че с Петя Аврамова ще работим добре“, каза Симеон Дянков.

В проекта за Бюджет 2012 са заложени около 4 млрд. лв повече за дофинансиране на инфраструктурни проекти от Оперативни програми на ЕС, което е с около 80% повече отколкото през 2011 г. стана ясно още от думите на министъра на финансите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар