Бисквитки

четвъртък, 27 януари 2011 г.

РЗОК ще плаща лечение на пациенти с редки заболявания


От 01.03.2011 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща за лечение на пациенти с редки заболявания, за поддържащо лечение на бъбречно трансплантирани пациенти, както и за перорално хормонално лечение на злокачествени заболявания.
Критериите, по които ще се отпускат лекарствените продукти от 01.03.2011 г., вече са готови и са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.
За да започне НЗОК да реимбурсира  медикаментите за лечението на посочените заболявания, е необходимо Комисията по позитивен лекарствен списък да ги прехвърли от Приложение 3 и 4 на Позитивния лекарствен списък в Приложение 1, което определя медикаментите за домашно лечение, за които заплаща НЗОК.           
Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес средствата на общопрактикуващите лекари, изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностичните лаборатории за извършена и отчетена от тях дейност през месец декември 2010 г. Общият размер на плащанията възлиза на 740 970 лв. С тези плащания РЗОК-Враца се издължи на 100% с всички свои договорни партньори за извършената и отчетена от тях дейност през 2010 година.
За отчетена дейност през декември 2010 г. общопрактикуващите лекари от областта ще получат 328 590 лв., за оказана специализирана извънболнична медицинска помощ лекарите специалисти ще получат 323 260 лв., а за извършени медико-диагностични изследвания лабораториите са усвоили средства в размер на 89 120 лв.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда нови  критерии за отпускане на инсулин на деца с диабет. Те се отнасят за пациенти със захарен диабет тип 1 и  влизат в сила от 15.02.2011 г.
За неинсулинозависим захарен диабет тип 2 остават в сила действащите в настоящия момент критерии.
Критериите са изготвени със съдействието на консултантите по детска ендокринология и с въвеждането им ще се осигури по-добро и качествено лечение на децата с диабет.
Новите критерии са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар