Бисквитки

петък, 28 януари 2011 г.

Ясен е държавният прием за 2011-2012 година


 В Областната администрация – Враца се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост  към Областния съвет  за развитие на област Враца на което  беше представен  държавният план –прием за учебната 2011/2012  в училищата в област Враца. Заседанието беше ръководено от г-жа Цветелина Теофилова - зам. областен управител на област Враца.  Присъстваха кметове и заместник – кметове на общини, представители на работодатели, синдикати, държавни институции, НПО.
Предложението за държавен-план прием  беше представено пред  Комисията от началника на Регионален инспекторат по образованието – Враца – г-жа Галина Евденова.  То включва   прием в 53 паралелки след завършено основно образование. 
Училищата в област Враца проявиха иновативност при предлагането на обучение по професии, степен на професионална квалификация  и  форма на обучение.
Важен акцент на предложенията за държавен-план прием е  възможността за обучение на деца със СОП в професионални гимназии, извън специалните училища.
Ново в държавния план-прием са защитените професии,  което се налага от несъответствието на потребностите на бизнеса и квалификацията на завършващите ученици. Защитените професии ще се изучават в паралелки, сформирани  при  минимум 8 ученици. В област Враца ще бъде предложен прием в две такива паралелки – машинен техник в ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ – Враца и оператор в текстилното производство – в Професионална гимназия по лека промишленост и услуги – Враца.
Акцент на държавния план-прием за учебната 2011/2012 ще бъде поставен и на непрофилираните паралелки в средните общообразователни училища. Реализирането на прием в такива паралелки е препоръчан от МОМН, тъй като без тяхното наличие в училищата е невъзможно преместване на ученици по време на  учебната година, което се налага по различни причини.
Държавният план – прием за учебната 2011/ 2012 година беше обсъден и съгласуван  от членовете на Постоянната комисия по заетост и ще бъде представен от началника на РИО- Враца в МОМН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар