Бисквитки

понеделник, 24 януари 2011 г.

Правят 7 скоростни пътища


До края на мандата на ГЕРБ ще бъдат построени 288 км магистрали
Освен строителството на седем магистрали, правителството предвижда да изгради и седем скоростни пътища.

Единият от тях е този от Видин до Ботевград – 185 км, като се предвижда за една част от него ще се ползват средства по ОП „Транспорт”. Става дума за 65 км, за които ще стартира тръжна процедура за 132 млн. евро през тази година. В скоростния път ще бъдат включени обходните пътища на Видин, Монтана и Враца.

Другият скоростен път е този от Дунав мост при Русе до Маказа. Специална работна група работи по проекта за тунела под Шипка. Тунелът има много голям икономически смисъл, предаде Фокус.

През 2011 и 2012 г. ще бъдат дадени 1,2-1,3 млрд. лв. (срещу 350 млн. лв. през 2008 г.) за рехабилитация и поддръжка по републиканската пътна мрежа (РПМ).Предвижда се скоростен път от Русе – Шумен, както и скоростен път Рила, по който товарните камиони от средиземноморските пристанища ще се отклоняват за магистрала "Тракия". За „Рила” ще са нужни 420 млн. евро за изграждането на 143 км. Ще се търси и бърза връзка с "Хемус".

Другият важен път е Варна – Дуранкулак, който ще направи връзка между Варна и Констанца.

Последният скоростен път Пловдив – Асеновград ще отключи потенциала на Родопите, каза министър Плевнелиев. По поречието на Дунав и по границата ни с Гърция са предвидени два първокласни пътя. През Силистра е предвиден Дунав мост 4, а пред Оряхово – Дунав мост 3.

Скоростните ни пътища в България са 3,7 км на 1000 кв. км площ, а в останалите европейски пътища са доста по-добре от нас.

"Ако направим магистралите, ние ще сме един средноевропейски играч. А в момента сме най-зле в Европа", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който представи на пресконференция приоритетите на правителството в пътния сектор до 2020 г.

"177 км магистрали се строят от правителството на ГЕРБ в момента. Ние ще построим 288 км магистрали до края мандата, което е повече от това, което обещахме, и ние за четири години ще направим повече, отколкото по времето на социализма за 35 години", посочи още министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар