Бисквитки

събота, 4 юни 2016 г.

Враца се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”



При засилен интерес премина Националната кампания „Да изчистим България заедно” във Враца. Инициативата се проведе в събота /4 юни/, а местата за почистване, определени от Община Враца бяха пет.
Тази година общинска администрация постави свой акцент в кампанията, като призова деца и ученици да събират и предават разделно боклук. В тази връзка пред парк „Дъбника“ в жилищния комплекс в града, бе паркиран сметоизвозващ автомобил на БКС – Враца, който предизвика удивление в десетки деца, като някой от тях бяха дошли в парка, заедно с родителите си от други части на града. Те успяха да се качат и обстойно да разгледат най-новата специализирана машина на комуналното дружество.
На всички участници в кампанията представителите на Община Враца раздадоха чували и ръкавици, награди и лакомства. В почистването в парк „Дъбника” се включи и зам.-кметът Мария Попова, която връчи специална награда събралите най-много боклук – тениска с логото на Националната кампания „Да изчистим България заедно“. В инициативата се включиха и служители на общинска администрация - Враца, управителят на БКС Момчил Младенов и работещи в комуналното дружество.
Тази година доброволци направиха уборка на леки отпадъци в боровата гора, преди базата на Областно пътно управление и гората към ТЕЦ „Младост“. В останалите три зони: бивша база на ХЕИ, намираща се на ул. "Георги Апостолов" № 2, промишлените зони в града  и боровата гора над ул. "Доспат" в ж.к. „Младост”, в почистването се включи и специализирана техника. Стотици бяха врачаните, които почистиха междублоковите си пространства.
Извозването на събрания боклук осъществиха БКС – Враца и „Екопак България“ АД.

Областна администрация – Враца за поредна година се включи в най-мащабната доброволческа акция - "Да изчистим България заедно”. Екипът от служители на администрацията, заедно със заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски  почистиха зелените територии  на връх „Околчица”.
„Насочихме усилията си в почистване на легендарния връх ден след Всенародното поклонение в памет на героите с идеята, да запазим чиста околната среда около историческата местност, както и да подкрепим  идеята на тазгодишната кампания, чийто приоритет е почистване на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие на България” – заяви заместник областният управител Мирослав Комитски.
И тази година bTV Media Group, Министерството на околната среда и водите, неправителствени организации и институциите призовават за участие в най-масовото почистване у нас и за правилно отношение и чиста природа не само в един ден. Решението за датата е продиктувано от желанието да посрещнем Световния ден на околната среда 5 юни в по-чиста България.
Каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 млн. доброволци от цялата страна, сочат данните на областните администрации от  2012 година насам. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 80 000 тона отпадъци.
През 2016 г. основният партньор на проекта „Да изчистим България заедно” - Министерството на околната среда и водите , чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, подкрепя  усилията на всички доброволци, 265 общински и 28 областни администрации за участие в кампанията.
Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, могат да се превърнат от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар