Бисквитки

понеделник, 6 юни 2016 г.

Евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници дискутираха по проблемите на Северозапада



На 4 юни 2016г. Враца беше домакин на обучителен семинар под мотото „Европа на националните държави и в подкрепа на регионите”. В събитието, организира от Алианса на европейските национални движения /AENM/ се включиха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от ВМРО, представители на малкия и средния бизнес. Основната тема върху която се дискутира беше  "Развитие на Северозападния регион - европейски политики и възможности", посветена на значителното изоставане на Северозападна България и мерките, които могат да се предприемат в насока ликвидирането на огромните диспропорции.
Сред официалните лица, уважили събитието бяха Валерио Чиниети, генерален секретар на AENM, Фабрицио Бертот, член на Европейския парламент в седмия парламентарен мандат, народните представители от ПГ „Патриотичен фронт Атанас Стоянов и Красимир Богданов.
Кр. Богданов, домакин и водещ на семинара анализира незавидното състояние на Северозапада – „лоша инфраструктура, нецелесъобразно разходване на еврофондовете, незначителни ниво на преките чуждестранни инвестиции, слабо използване на ИКТ, влошаващи се демографски и социални показатели, които ни нареждат на последно място по развитие, сред регионите в ЕС“.
Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в Столичния общински съвет представи доклад на тема: „Възможности за развитие на градската и селищна среда, инвестиции във ВиК мрежите, пътищата и добрата жилищна среда“, а адвокат Михаил Петров запозна присъстващите с основните особености на нормативната уредба на местното самоуправление. Докладчиците представиха различните възможности които предоставя програмния период на ЕС 2014 – 2020г.
Участниците в семинара поставиха много въпроси, споделиха личен опит и проблеми и пожелаха активизиране на контактите между местната и централната изпълнителна и законодателна власт, както и сътрудничеството между отделните региони. Всички присъстващи се обединиха около становището, че в условията на глобалните предизвикателства породени от ислямския тероризъм и мигрантската криза ще се засилва ролята на националните движения в Европа и България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар