Бисквитки

петък, 3 юни 2016 г.

Пета среща по проблемите на българите в чужбина се проведе във Враца



На 1 юни 2016г. в гр. Враца се проведе V-та ежегодна среща посветена на проблемите на българите в чужбина Тя се организира от Областния комитет на ВМРО, с любезното домакинство на Регионалния исторически музей.
Връзките с българите зад граница дати от 2008г., когато врачани посетиха градовете Скопие, Охрид и Струга в Македония. От 2012г. започна организирането на ежегодна среща във Враца, посветена на българите в чужбина, в която са участвали българи от Скопие, Щип, Велес, Кичево, Кавадарци – Македония, Босилеград, Западни покрайнини – Сърбия, от Албания – Голо бърдо и Тирана, Стар Бешанов, Банат – Румъния, Тараклия, Бесарабия - Молдова.
Тази година в срещата се включиха представители на Сдружението за албано-българско приятелство от гр. Корча, Република Албания – Яни Никола и Игор Никола, Трайче Попов от гр. Кавадарци и Златица Угриноска от гр. Струга, Република Македония, представители на Дружество „Вардар“, г-жа Яна Нинова – председател на общински съвет Мездра, Красимир Ангелов и Марин Цветков – общински съветници във Враца, проф. Ангел Кунов от БАН, Национален младежки комитет на ВМРО, историци и общественици.
В началото, гостите се запознаха с живота и делото на Христо Ботев и изслушаха рецитация на стихове от гениалния поет.
Народния представител Красимир Богданов изнесе доклад за контактите и дейностите на структурите на ВМРО от Врачанско с българите в чужбина. Отчетени бяха отличните връзки със Сдружението за македоно-българско приятелство с председател Маринела Петреска и с БКСС с председател Лазар Младенов в Македония, със сдружението „Просперитет Голо бърдо“ с председател Хаджи Пируши и Сдружение за албано-българско приятелство гр. Корча с председател Димитър Пандовски в Албания, с КИЦ „Босилеград“ с председател Иван Николов, с председателя на сдружение „Глас“ от Босилеград Александър Димитров и с председателя на Демократичния съюз на българите в общ. Бабушница Иван Таков, с Демократичният съюз на българите и председателя Лука Велчов, Съюзът на банатските българи с председател Георги Наков и Федерацията на българските организации в Румъния с председател Антон Канчев. „Наскоро установихме връзка с Надежда Естова - съпредседател на "Общество на българите - гагаузи "Бесарабия" от Одеска област". През 2014г. подарихме 1000 тома художествена и специализирана литература на българския музикален колеж в гр. Твърдица, обл. Тараклия, Молдова, които връчихме на директорът на колежа г-жа Алла Кара. Поддържаме контакти с българите във Франция, Австрия, САЩ и Канада, с българското училище „Пейо Яворов“ в Брюксел.
Организирахме гостуването или участвахме в десетки исторически чествания, образователни, културни, спортни и благотворителни прояви в нашия град или при нашите сънародници в чужбина.
На официални срещи с президенти, министри, депутати, посланици на Албания, Румъния, Косово, Сърбия, поставихме въпрос за положението на българите в тези държави.
В Народното събрание поставихме редица въпроси свързани със съдбата на българския информационен и образователен център и българското училището в Одрин, които за заплашени от закриване, с въпроса сградата на Българския културен клуб в Прага, която МВнР имаше намерение да продаде.
Трябва да подчертаем, че ВМРО внесе в НС промени в закона за българите в чужбина, приет на първо четене, с който ще се облекчи доказването на българския произход на сънародниците ни зад граница. С назначаването на Борис Вангелов за директор на ДАБЧ, много от проблемите на българите бяха решени. Все още изпитваме сериозни трудности по доказването на българския произход на торбешите и българите гагаузи“, констатира Богданов.
Яни Никола и Трайче Попов представиха дейността на българските организации и трудностите пред сънародниците ни в Албания и Македония. Сериозни проблеми предизвиква и отношението на Министерството на правосъдието в България, възпрепятстващо желанието на хора от тези традиционни български общности да придобият българско гражданство. Те отговориха на много въпроси на присъстващите, разгледаха експозициите на Врачанския музей, а по-късно се участваха в традиционната заря-проверка и във всенародното поклонение на връх Околчица на 2-ри юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар