Бисквитки

петък, 18 март 2016 г.

ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца отбеляза патронния си празник



С тържествен концерт под надслов „Планетата на приятелите“ елитната врачанска гимназия отбеляза 45-та годишнина от създаването си. Директора на училището г-жа Татяна Василева официално откри събитието като приветства многобройните гости на тържеството, сред които бяха евродепутатът инж. Владимир Уручев, областният управител Малина Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, заместник-кметът по образование Петя Долапчиева, председателят на общинския съвет Румен Антов, началникът на РИО – Враца г-жа Галина Евденова, бивши директори на ПМГ - Враца, учители и ученици.
Има празници с вечен и непреходен характер. Такъв празник е годишнината от създаването на едно училище. Вече 45 години природо-математическата гимазия е една от емблемите на град Враца. Спокойно мога да кажа, че постигнахме и надминхме своите амбициозни цели, защото днес ПМГ „Акад. Иван Ценов“ наистина е „училище на бъдещето“, създаващо щастливи и уверени млади хора! Това каза в словото си директора на училището Татяна Василева.
Кмета на града Калин Каменов удостои с почетен плакет директора на ПМГ и пожела на учениците и колектива на училището да събират приятелствата, наградите и радостта от успехите и да изваждат от себе си трудните моменти и лошите мисли.
Поздравления за празника, признание за постигнатото и пожелания за нови успехи поднесоха още евродепутатът инж. Владимир Уручев, областният управител Малина Николава и на началника на РИО-Враца Галина Евденова. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на образованието Меглена Кунева, председателя на парламентарната комисията по образование и култура Милена Дамянова, от г-н Иван Ценов – внук на патрона, от заместник-председателя на Народното събрание Явор Хайтов, народни представители, директори на образователни и културни институции и др. Концерта продължи с рецитали, музикални и танцови изпълнения на талантливи възпитаници на гимазията.
В навечерието на празника, като част от програмата, бяха организирани редица мероприятия. Едно от най-значимите сред тях бе Шестнадесетата национална ученическа конференция на УчИМИ към БАН, където възпитаници на ПМГ–Враца и техните научни ръководители получиха награди за отлично представяне. Проведени бяха тематични изложби с ученически творби, състезания по математика, български език, чужди езици и спорт. Ученици от различни класове се състезаваха във фотоконкурс на тема „Училището през моя обектив“ и конкурси за есе. Обучаващите се в профил „математика“ имаха възможност да направят и виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. В навечерието на 24 май – Ден на славянската писменост и култура ще бъде издаден алманах с произведения на различни поколения ученици на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, което е и последната инициатива от празнчната програма на гимазията.
По – рано през деня в знак на признателност и преклонение, ученици поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на акад. Иван Ценов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар