Бисквитки

сряда, 16 март 2016 г.

Възпитаници на СОУ „Христо Ботев” на посещение в ЕП по покана на евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Ковачев



Дванадесетокласничките от СОУ „Христо Ботев” – гр. Враца Ивон Цветанова, Диана Витанска и Цветелина Иванчева посетиха Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев и Андрей Ковачев на 14-15 март. Акцент в посещението им  бе събитие, което е част от инициативата на евродепутата Андрей Ковачев „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г.” и в рамките на което се проведе дискусия на тема „Знание за миналото – памет за бъдещето”. Основна тема на разговора бе необходимостта от промяна на учебните планове като в тях се въведе изучаването на тоталитарните режими на XX век в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище.  В дискусията участваха външният министър Даниел Митов, социологът Любомир Пожарлиев, автор на изследването „Комунизмът в учебниците по история”, историкът проф. Евелина Келбечева, автор на гражданската петиция за изучаването на комунистическия режим в училище през 2014 г., депутатите от ГЕРБ Методи Андреев и Георг Георгиев и други.
Учениците присъстваха и на презентация на тема „Представяне на работата и ролятa на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в ЕС” и имаха възможност отблизо да се запознаят с дейността на европейската институция и нейните членове.
Месец по-рано възпитаници от историческите паралелки на врачанската гимназия взеха участие в откриването на изложбата „България 1944-1989 година. Забранената истина” във Враца. Близкото ни минало и неговото обективно отразяване срещна голям интерес от страна на учениците, а най-активните сред тях получиха възможността да станат част от дискусията в Европейския парламент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар