Бисквитки

вторник, 27 януари 2015 г.

Овцата Шон посреща деца с аутизъм в киносалоните

Първите в България кинопрожекции, адаптирани към нуждите на хора с атузимъм, ще се състоят в седем града в цялата страна. Деца и възрастни със специални нужди ще могат да гледат премиерната анимационна комедия “Овцата Шон: Филмът” в най-модерните киносалони на регулярни цени.


Инициативата е на филмовия разпространител А Плюс Синема и се реализира с подкрепата на верига кина Cinema City.

Еднократните специални прожекции ще се случат на 7 февруари от 10:30 часа в Cinema City Mall of Sofia, Cinema City Пловдив, Cinema City Бургас, Cinema City Русе, Cinema City Стара Загора, Метропол Враца и Cinemagic Търговище.

Стандартният кинопоказ често е сериозно предизвикателство за зрителите в аутистичния спектър, както и за такива със сетивни или интелектуални затруднения. Силният многоканален звук и тъмнината причиняват тревога у някои от тях, а нуждата да изразяват емоциите си понякога бива посрещната с неодобрение от други зрители.

“Като киноман, бях изумен, когато разбрах, че някои хора в аутистичния спектър никога през живота си не са ходили на кино”, споделя Марко Марков, който е маркетинг мениджър на А Плюс Синема. “Аз и екипът на фирмата работихме с огромно желание и ентусиазъм, за да направим това вълнуващо изживяване достъпно и за тях”.

Извънредните прожекции на новия анимационен хит от създателите на “Пиратите! Банда наудачници” ще бъдат достъпни за всички зрители, независимо дали имат специални нужди или просто предпочитат по-ненатоварващо за сетивата прекарване. Те могат да очакват следните промени към стандартните условия в киносалоните:

   Нивото на звука ще бъде по-ниско от обичайното и ще са активни само колоните в предната част на киносалона.
   Светлините в залата ще бъдат полузагасени.
   Няма да има трейлъри преди началото на филма.
   Зрителите ще бъдат свободни да се движат из киносалона.*

* Тичането не е позволено, а децата трябва да бъдат под постоянно наблюдение.

Модификациите са съобразени с дългогодишния опит на големите британски киновериги, както и с ценните съвети на „Асоциация Аутизъм”, която радушно приветства идеята.Големият мащаб на инициативата не би бил възможен без подкрепата на Cinema City, както и на кината, оперирани от А Плюс Синема Метропол във Враца и Cinemagic в Търговище. Cinema City не само предлага най-модерно, ангажиращо всички сетива кино преживяване, но и разбира потребностите на децата със специални нужди, за които ще осигури комфортна обстановка. За нас е важно да направим магията на киното достъпна за всички“, спoдели Емилия Георгиева, маркетинг мениджър на Cinema City.

Марко Марков допълни: “Колегите откликнаха на поканата с голяма готовност и ентусиазъм. Надявам се примерът им да вдъхнови и други кина да отворят вратите си за хората в аутистичния спектър”.

“Овцата Шон: Филмът”

Бунтарски настроената овца Шон и неговото стадо решават да си вземат почивен ден от скучната и монотонна работа във фермата, но плановете им напълно се оплитат. Несръчните животни бутат караваната със спящия в нея фермер и тя полита надолу по хълма право към Големия град!

Сега животните трябва да стигнат до града незабелязано, да открият фермера и верното му куче Бицър и да върнат всичко така, както е било... без фермерът да разбере за тяхната пакост.

Филмът тръгва по кината в цялата страна на 6 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар