Бисквитки

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Проверяваме онлайн вноските си за втора пенсия


200 000 българи вече имат персонални кодове
              
Всеки гражданин с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП може да провери вноските, които агенцията е превела към универсален или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия). Справката се извършва онлайн и е безплатна. Издаването на ПИК също е безплатно, кодът е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации.
В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.
До момента в цялата страна са издадени близо  200 000 персонални кодове на граждани, като всеки ден средно 500 души получават своя код.
В офис Враца от началото на годината са подадени близо 300 заявления за издаване на ПИК, при средномесечно през 2014 година 73 броя. Вече почти 3 000 персонални кодове са издадени на граждани от регион Враца и голяма част от тях се възползват от възможността да подадат годишната си декларация за доходите по електронен път и да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне.
Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.
Информация за услугите с ПИК може да се получи на информационния телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор или да се прочете на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.


Юлия Грънчарова  


Няма коментари:

Публикуване на коментар