Бисквитки

вторник, 12 август 2014 г.

Право на отговор

Не е постъпвало запитване или информация в Областна администрация – Враца за разрушаване на дига извън град Мизия, както твърди кметът на общината д-р Виолин Крушовенски. По факс са изпратени запитвания до експремиера Пламен Орешарски и ексминистъра Димитър Греков, но такъв факс не е получаван в Областна администрация - Враца.
В събота следобед е имало телефонен разговор между кмета на общината д-р Виолин Крушовенски, който иска разрешение от Областния управител да се разруши дига.
Инж. Василев праща главния инженер на „Напоителни системи“, за да даде експертно мнение относно въпросната дига, също така да прецени как да съдейства и къде точно да стане пробива.
Това е правомощие на д-р Крушовенски. Кмета на общината има заповед, а на база заповедта, самият той е човекът, който трябва да вземе решение за дигата,тъй като е общинска собственост.  
Г-н Крушовенски предприема мерки за разрушаване на дигата, вследствие на което водата се разлива в нивата.
„Когато падна нивото на река Огоста, ние предприехме действие да разрушим дигата, за да може водата от нивата да се влее отново в реката.“, обясни инж. Венцислав Василев.
Вълната, която заля населените места по поречията на реките Лева, Скът, Искър и Огоста се дължи изцяло и единствено на обилните дъждове, които паднаха в района, не е поради скъсани стени на язовири. Относно язовир „Стубеля“, който се намира на територията на община Борован, е с размер 15 дка. и не е причина за наводнението в град Мизия. Язовирът се стопанисва от Ловно-рибарската дружина в Борован.
Грешна информация е подадена и относно името на язовира, тъй като яз. “Стубел” (както е посочено в някои медии) се намира в село Горно Белотинци, Монтанска област.
Освен Мизия, бяха залети и други населени места в Област Враца, които се намират преди тези язовири, които се споменават от общинските експерти - Голямо Пещене, Горно Пещене, Нивянин, Малорад, Баница, както и ж.п. линията между Бели извор и Власатица.
„Основната причина е в обилните дъждове, за съжаление трудно се приема от хората, но е факт. За съжаление община Мизия се намира в ниската част на Област Враца. Цялата вода, която се оттича към река Дунав, минава през село Крушовица и град Мизия.“, допълни Областният управител.
Областният управител призовава да не се изопачават и подминават факти, които са с изключителна важност за трагедията в Мизия. Приоритет е да се помогне на бедстващите хора.
„Всички бяха предупредени, за да вземат адекватни мерки. На база предупрежденията в някои от общините бе създадена много добра организация, в други - не. В момента няма да коментирам действията на нито един общински кмет, от етична гледна точка, нека оставим органите да си свършат работата.“, каза още инж. Василев.
Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE 

Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар