Бисквитки

четвъртък, 14 август 2014 г.

Областният управител на Враца събра кмета и зам. кметове на Бяла Слатина и Борован,

Областният управител на Враца инж. Венцислав Василев събра кмета и зам. кметове на Бяла Слатина и Борован, за да представят своята позиция в създалото се напрежение във връзка с наводнението на град Мизия. Повод бе и изопачаването на факти от комисия псевдоексперти, назначени от кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски.
„Това да се твърди, че язовирите, които са общинска собственост, са залели град Мизия е некоректно спрямо колегите. Имаше наводнени населени места и в общините Мездра, Враца, Борован и Бяла Слатина, които също бяха в бедствено положение“, каза областният управител.
Инж. Венцислав Василев постави въпроса, че ако е имало скъсани диги на язовирите в община Борован, как са се наводнили Мездра и селата Горно Пещене, Нивянин, Малорад и др.
За да се изяснят фактите на срещата бяха кметът на Борован инж. Десислава Тодорова, зам. кметовете на Борован г-н Веромир Спасов и на Бяла Слатина г-н Тихомир Трифонов, инж. Сергей Петров – инспектор защита на населението в ОУ „ПБЗН“.
„Причината за бедствието в град Мизия са били скъсани стени на два язовира на територията на село Борован. Това заключение е направено от представилия се като експерт от общинската администрация на град Мизия г-н Николов, който успява да назове само единия от тях и то с грешно име, а името на втория дори не се посочва.“, заяви инж. Десислава Тодорова кмет на Община Борован.
Г-жа Тодорова обясни, че хронологията на тези твърдения, започват още в първите дни на бедствието в Мизия, когато кметът на град Мизия изтъква като причина за събитията язовирите в село Нивянин и село Малорад. След като разбира, тези язовири няма как да са създали или помогнали за това бедствие, кметът спира тиражирането на тези свои твърдения.
„Въпреки тези явни клевети, ние стриктно спазваме указанията на Областна администрация и язовирите на територията на община Борован в момента са със затворени изпускателни устройства, като целта е по-малко вода да се влива в град Мизия и е под непрекъснато наблюдение.“, допълни тя.
         Зам. кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов  се обърна към медиите и всички, които имат отношение към събирането, получаването и отразяването на информацията да става отговорно.
„Във всяко едно бедствие се вземат мерки за помагане на населението и  ограничаване на  паниката сред хората. Основен фактор да не се допуска това сте вие медиите. Благодаря на всички медии, които  отразиха обстановката такава, каквато беше в действителност.“, каза г-н Трифонов.
 Г-н Трифонов подробно обясни за действията, които са предприели за овладяване на бедствената ситуация и не са допуснали трагични инциденти.
„Не за първи път се сблъсквам с различни видове бедствия, но и  по спомени на възрастни хора такова наводнение не е имало. След като получих съобщение от ОД на ОЦ при ОПБЗН към 22.00 часа се взеха мерки и хората във всички населени места бяха уведомени и евакуирани. С камбанен звън се уведомяваха жителите на селата.“, разказа зам. кмета.
Г-н Трифонов и г-жа Тодорова благодариха за помощта на всички доброволци, които са се отзовали и са помогнали за стабилизирането на ситуацията, в която са се намирали общините.Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца


Няма коментари:

Публикуване на коментар