Бисквитки

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Международен младежки форум предстои в Бърдарски геран


Под надслова „Диакония и Солидарност“ в Бърдарски геран ще се съберат от 12 до 14 октомври представители на няколко неправителствени организации – Инициатива за междурелигиозен диалог (URI), Източноевропейски форум за диалог – Мостове“,  „Помогни на нуждаещите се“  и  „Европрес“ .
Форумът в Бърдарски геран е определен от организаторите като междурелигиозен диалог в действие. Петнадесет отличили се лидери и бивши посланици на URI от цяла Европа и 15 българи ще работят паралелно по темите на форума, а съвместната част от програмата набляга на потапянето в духа на банатската българска общност – запознаване с религията, духът и културата им, акцентът е върху ролята на вярата и Църквата за запазването на общността през вековете.
Идеята за мирно съвместно съжителство и зачитане на „другия“ е основна за Инициативата на Обединените Религии (URI). Това е глобална мрежа, свързваща почти 540 групи CC в 80 държави по целия свят, общо около 1 мил. души. Дейността на URI е насочена към междурелигиозния диалог на личностно ниво, към живия диалог. Основана е на принципа на трайно междурелигиозно сътрудничество за мир и справедливост. Златното правило на URI „...всичко, което искат да ви правят на вас човеците, същото правете и вие на тях...“ (Мат.7:12)
Целта на URI е да насърчава всекидневните междурелигиозни партньорства, да ограничи религиозно мотивираното насилие.
„Междурелигиозната хармония не е само диалог между религиозни лидери. Той е също и за обикновените хора, свързани помежду си с общи корени или работещи заедно, за да съумеят да излекуват своите общества политически, социално, икономически и екологично. Този диалог днес е по-необходим от всякога, предвид икономическата и социална криза,  които изострят напрежението между различните групи.“ (Изпълнителен Директор URI Дебра Бернщайн).
 
 „Източноевропейски Форум за Диалог – Мостове“ е неправителствена организация, създадена от представители на различни религиозни традиции, представени в България. Форумът представлява платворма за диалог – междурелигиозен и междукултурен.
Основните цели, които си поставя „Мостове“ са да подпомага контактите между религиозните общности в България и да създаде основа за междурелигиозен диалог; да подчертае нуждата от взаимно разбиране и толерантност между различните ралигиозни традиции; да събира заедно хора от различни религиозни традиции, като по този начин се улеснява  разбирането и приемането на „другия“. „Мостове“ са член на URI от 09.11.2011г.
Сред участниците на семинара са Матю Йолд – Инициатива за междурелигиозен диалог, координатор на младежки отдел, Европа; Росен Димов – бивш Млад посланик на УРИ за Европа; Ангелина Владикова – председател на „Мостове“ - асоциран член на УРИ. Символичен домакин на събитието е Светлана Караджова – кмет на Бърдарски Геран и член на Управителния съвет на „Мостове“.
Петнадесетте млади лидери от различни краища на Европа ще се съберат, за да бъде създаден нов мощен инструмент за насърчаване на диалога между вероизповеданията в целия свят. "Домакини" на срещата са Матю Йолд, Патрик Ник, Киран Бали от Глобалното управление на URI - те ще споделят добри практики с останалите участници и ще получат вдъхновение от селото, което предлага добър модел за Европа.
След напрегнатите работни часове, двете вечери ще бъдат изпълнени с културна програма от гостите и домакините, като всички ще имат възможност да научат както банатските български танци, така и танците и песните на участниците от другите държави. Танцьорите и певците на Народно читалище „Съединение-1923“ ще са активните обучители в тази част от семинара.
В дните на семинара ще бъде прожектиран и филма „Хляб над оградата“ (2002) на режисьора Стефан Командарев, който е сниман в Бърдарски геран. Две села с преобладаващо католическо население. Разположени в контрастни като географски пейзаж и културни традиции области на България. Хората в тях живеят в разбирателство със съседите си - православни и мюсюлмани. Филмът паралелно проследява живота в двете села в рамките на един обобщен делничен ден. Той разкрива религиозното разбирателство като част от житейската философия на хора с различно вероизповедание. "Всичко започва от хляба!" - казва един от героите. Филмът постепенно "дописва" думите му: "И нищо не свършва с оградите".
Интересен момент е представянето на дейността на Инициативата за междурелигиозен диалог с филма „Кажи ДА на мечтата“, както и историята на събитията, проведени  от всички УРИ асоцирани групи в България. Екзотична среща с чужда култура ще е представянето на стихосбирката на Хуршан Еминова, която е резултат от срещата на организациите-организатори във Варна през март.
Опознаването на село Бърдарски геран, неговите забележителности, музеи, история и хора ще тече в рамките на трите дни, като неделята е посветена на темата „Как оцелява най-голямото село на банатски българи в България“. Работа по групи, посещение на католическия храм по време на неделната литургия, посещение на Немския комплекс на сестрите Бенедиктинк, запознаване с историята на мястото и разработване на примерни проекти за развитието му в бъдеще. Ще бъде прожектиран филмът „Майка на Святата Надежда”, получил награда на международния филмов фестивал за история и наследство тази година в Пловдив.
След очертаването на бъдещите планове на организациите, благодарение на които форумът стана възможен, гостите ще отпътуват от Бърдарски геран в неделя вечер. И организатори и домакини се надяват младите хора да отнесат в сърцата си пъзел от впечатления, идеи, нови приятелства и бъдещи планове. А защо не и да се връщат отново в Бърдарски геран – вече с намерение да му помогнат да оцелее и продължи да съхранява богатството на банатската българска общност в България.
Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран

Няма коментари:

Публикуване на коментар