Бисквитки

петък, 5 октомври 2012 г.

Приет е областен план за честване на 100 годишнината от Балканските войни

Областен план с мероприятия, свързани с предстоящото честване на 100 годишнината от Балканските войни бе приет на заседание на Областната комисия „Военни паметници“, което се проведе на 4 октомври 2012 г. в Областна администрация Враца. Срещата се ръководи от Заместник областният управител на Област Враца и Заместник председател на Областната комисия „Военни паметници“ инж.Валентин Литов.
Планът бе изготвен на база предложения на общините. Честванията ще започнат от 04.10.2012 г. и ще продължат и през 2013 година с различни инициативи, целящи да направят участниците в тях съпричастни към паметта на загиналите във войните.
Мероприятията включват почистване на паметниците на загиналите воини, заупокой, поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци, празнични програми, изложби, мултимедийни презентации пред ученици и обществеността, представяне на книгата „Пътят на 36-ти пехотен Козлодуйски полк през войните 1912 – 1915 година“, радиопредавания, посветени на годишнината и много други.
Издирени са потомци на загиналите от 36-ти Козлодуйски полк, които ще бъдат поканени на тържествен ритуал в с. Росеново, област Добрич, където са погребани техните близки.
Програмата по общини, дати и място на провеждане на мероприятията ще бъде качена на сайта на Областна администрация Враца:www.oblast.vratsa.bg
Жулиета Нелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар