Бисквитки

понеделник, 1 октомври 2012 г.

Нов кметски наместник има жк „Дъбника”



 От днес най-големият илищен комплекс във Враца – „Дъбника” – има нов кметски пълномощник. Сашко Вълков има две висши образования -  завършил е Техническия университет в София и ВВОВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Той е бивш заместник началник на поделение 36 530. Последната му месторабота е „ДКЦ – 1”, където е отговарял за логистичното осигуряване. Вълков е на 47 години и живее в жк „Дъбника”. Той ще замени досегашния кметски пълномощник Ботьо Гарвански, който се пенсионира. Кметът на Враца инж. Николай Иванов лично поднесе поздравителен адрес и своите благопожелания на дългогодишния кметски пълномощник на жк „Дъбника”.


Започва строителство по нов проект

Паркинги и пешеходен подход при новостроящия се храм „Св. Мина” във Враца ще бъдат изградени по нов проект, спечелен от Община Враца. Финансирането е по проекта „Красива България”. Общата му стойност е 175 754 лв., като финансовият принос на Община Враца е за 87 877 лв. След проведен конкурс, за изпълнител на обекта е избран „Пътремонт” ООД - Враца. Стойността на ремонтните дейности съгласно сключения договор възлиза на 139 139.56 лв. с включен ДДС. Строително-ремонтните дейности включват цялостното оформяне на пространството, което се намира западно от православния храм в  жк „Дъбника”. Ще бъде изграден паркинг за автомобили, оформени тротоари, пешеходен подход към храма с кътове за отдих, ще се изгради парково осветление.
Срокът за изпълнението на строително-ремонтните работи е 40 календарни дни.
         На 29 септември приключи и бе приет без забележки другият проект по „Красива България”, спечелен от Община Враца  -  за санирането на СОУ „Никола Войводов”. Строително-монтажните работи там включваха изолация на фасадните стени на всички корпуси на училището, почистване на мозаечния цокъл и ремонт на ламаринената обшивка на покрива. Стойността на проекта бе 298 423 лв., като от тях делът на Общината бе 198 959 лв. Ремонтът бе извършен от фирма „Ситистрой – 2000” ООД – Враца. Стойността на строително-ремонтните дейности бе 240 295 лв.

Враца получи аванс по водния цикъл

Аванс в размер на 24 704 723 лв. с ДДС е преведен на Община Враца по договора за  безвъзмездна финансова помощ, по проекта за водния цикъл на града. Парите са от Оперативната програма „Околна среда 2007-2013”.
От тях за разходи по проекта до момента са усвоени 3 576 287 лв. с ДДС, включително аванс за пречиствателната станция за отпадни води - 1 893 259 лв.с ДДС. От Министерството на околната среда и водите до момента са верифицирани 972 401 лв. с ДДС. На 01.08.2012 г. в екоминистерството е подадено искане за верификация  на 655 358 лв с ДДС. В момента се подготвя нова верификация за преведения аванс за пречиствателната станция.
 
Нов филиал на детска градина откриват в с. Нефела

На 3 октомври в с. Нефела ще бъде открит официално филиал на ОДЗ „Българче”. В новото детско заведение  ще се отглеждат и възпитават 21 деца от селото. В последните три учебни години тези деца бяха превозвани с училищен автобус до филиал в кв. Кулата. „Радвам се, че успяхме със средства от бюджета, в размер на 40 000 лева, да ремонтираме помещения, които са част от сградата на закритото училище в с. Нефела. В тях вече ще се намира новото детско заведение, каквото до момента нямаше в селото” – коментира кметът на община Враца инж. Николай Иванов.

Община Враца работи по проект за миграцията

Община Враца започна изпълнението на проекта „MMWD - Да накараме миграцията да работи за развитие – политики и инструменти за стратегическо планиране в регионите и населените места в Югоизточна Европа”. Проектът е финансиран от Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа” 2007 – 2013 г. и с продължителност 30 месеца. Началото е през май тази година, а краят на дейностите ще бъде на 31.10.2014 г. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е 3 680 826.33 евро, като от тях бюджетът за Община Враца е 216 000 евро. Община Враца няма съфинансиране по проекта.
Основната цел на проекта е да се подобри капацитета на публичните администрации за предвиждане и стратегическо управление на бъдещите последици от текущите демографски промени и социалните потребности, и по-специално на миграцията, на човешкия капитал и пазара на труда. По този начин общината ще подкрепя усилията за ефективно справяне с критични предизвикателства пред растежа и устойчивостта на териториите на Югоизточна Европа.
                                                                  Даниела Хитова,
                                                                 гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар