Бисквитки

сряда, 25 април 2012 г.

Отворено писмо


Уважаеми врачани,
Искам да се обърна към Вас и да представя истината за финансирането на водният проект на Враца. Моята позиция е гражданска, а не политическа, защото не искам Враца да има бъдещето на община Криводол и да се провали проект, който е вторият по- големина в страната след Софийското метро. Искам да изкажа своето несъгласие относно отправените обвинения срещу мен от кмета на Враца Николай Иванов, че аз не познавам същността на проекта. Това не е вярно и това го доказват моите срещи и чакане пред кабинетите на министри и проектанти, които като време са повече отколкото той е кметувал във Враца. Искам да заявя на врачани, че кмета излъга за втори път. Първият път бе с изказването си в национален ефир на площада в града. Тогава той заяви, че община Криводол, на която бе кмет, не дължи пари на работещите в сферата на образованието. Това обаче бе лъжа. Средствата 340 хил. лв., който са били за заплати на служителите от детските градини той ги е отклонил незнайно къде и не им е платил полагащите им се трудови възнаграждения. Това е факт и нека да го опровергае.
Вторият път, когато кмета Николай Иванов излъга е, че прочете преди дни само част от писмото изпратено от Министерството на финансите до община Враца за отказ от дофинансиране от държавата по водният проект в размер между 10 и 12 милиона лв. Писмо от 08.07.11 г. до д-р Костадин Шахов доказва, че държавата се е била ангажира да дофинансира недопроектираните километри от проекта. В писмото се казва, че министерството на финансите поема ангажимента да осигури необходимите целеви средства за успешното реализиране на проекта при условие, че община Враца, в качеството си на Бенефициент по проекта, предприеме всички необходими мерки за своевременното сключване на договори с изпълнители с цел осъществяване на предвидените дейности.  
И ето тук кмета Николай Иванов показва непознаване на водният проект като бърка двете понятия. За това обяснявам, че средствата са различни. Общинският съвет във Враца взема решение, общината да съфинансира проекта с 12 милиона лв., като бенефициент, както е посочено в договора. Другите средства, който държавата се ангажира да предостави са за недостиг на средства по проекта. Бе констатирано от страна на МОСВ, че има напредък в изпълнението на проекта, което се вижда от писмо изпратено до общината от 21.04.11 г. Това е и причината държавата да се ангажира безвъзмездно да предостави средства по проекта.
Сега обаче държавата казва, че не вижда смисъл защо да дофинансира проекта, защото се притеснява, че той няма да бъде реализиран в определените срокове. Това е така, поради забавените от кмета  действия по реализация на проекта и за това му препоръчват да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка, с което задължава врачани с тези пари. Искам да се разбере от врачани, че с теглене от банката на сума между 10-12 милиона лева, тя трябва да се плаща,а също така и лихвите. Това означава, че жителите на Враца ще плащат почти двойно, а държавата искаше тези средства да ги отпусне безвъзмездно по проекта.
Врачани с бездействието си, кмета ще трябва да изтегли 12 милиона лв. кредит, който трябва да се плаща от всички. Това е заради ината на кмета, да не класира фирмите спечелили проекта и в момента, заради това държавата отказва финансирането. Това е цялата истина, в която няма грам политика, а единствено загриженост за това, колко ще плащат врачани. Има реална опасност в бъдеще Враца да се върне към режим на водата, след като не може да реализира проекта.
Казвам го това сега, за да не се оправдаваме, защо не сме алармирали обществото. Кмета все още има време да вземе правилното решение. Държавата сега няма да даде тези пари, защото кмета прави повторна процедура за избор на изпълнител. Кмета сам си тълкува закона.
Врачани, Кмета ще зароби община Враца по негова вина! С бездействието си се намалява срока по изпълнение на проекта, което го поставя пред провал!
                                                                                                                             Николай Коцев

Няма коментари:

Публикуване на коментар