Бисквитки

вторник, 24 април 2012 г.

Иван Жеков влезе в УС на НАСРБ


             Секретарят на Община Враца Иван Жеков бе избран за член на Управителния съвет на Националната асоциация на секретарите в Република България. Общото събрание на асоциацията се проведе на 20 и 21 април в гр.Трявна. „С опита и капацитетът, който г-н Жеков има, съм сигурен, че ще е особено полезен в работата на асоциацията” – каза кметът инж. Николай Иванов.

Община Враца с награда от изложението „Културен туризъм”
        
Награда за нови идеи в представянето на туристическа дестинация  получи община Враца на 9-то Международно изложение „Културен туризъм 2012”, което се проведе в гр.Велико Търново. Грамотата, заедно с плакет, бяха връчени на зам.-кмета Красимир Богданов. Изложението се проведе от 19 до 21 април и в него участваха представители на 15 държави от четири континента, включително 40 български общини. Враца участва във всички направления на изложението – с щанд, в програмата за презентации и с два филма във филмовия фестивал. „Щандът ни предизвика голям интерес както на медиите, така също на посетителите и на държавните институции. Щандът ни беше посетен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, от заместника му Иво Маринов, чийто ресор е туризмът, от зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев, зам.-кмета на София Тодор Чобанов, от професорите Николай Овчаров, Пламен Павлов, Иван Тютюнджиев и други общественици и политици” – разказа зам.-кметът Красимир Богданов. Награда получи и единият от двата филма – „Хляб от Бога, богове от глина” на младия оператор  и автор на филма Искрен Красимиров. Той получи приз за операторско майсторство. Филмът представя опитите в експерименталната археология, свързани с изработването на хляб от едрозърнест лимец и представянето на изработка и изпичане на керамични съдове по образци от неолита. Филмът на Искрен Красимиров се класира на второ място в категорията за документални филми. „Благодарим на всички, които участваха и съдействаха за това Враца да има този резултат при представянето ни във Велико Търново” – каза Богданов. „И аз изказвам своята благодарност на всички за изключителната помощ, за прекрасните идеи. Това е поредната добра крачка в посоката, в която вървим заедно и е пример, че, когато има пълно мобилизиране на местната общност за решаването на важен въпрос, резултати винаги има” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.
Враца с покана от Брюксел за участие в европроект
Община Враца е получила покана от д-р Гуидо Матеи, главен изпълнителен директор на Европейския Консултинг Брюксел, консултантски услуги, базирани в Брюксел, за включане в Проекта «SMALLI - Интелигентна инициатива за локално осветление». Проектът има за цел разработването на местни стратегии и планове за действие за интегриране на интелигентно и ефективно осветление в изработването на политиките и публични инвестиционни планове, с участието на частни и местни регионални обществени участници в енергийно-ефективно териториалното планиране. За да се стимулира енергийната ефективност, трябва да се използват енергийно ефективни осветителни тела. Съществуват няколко пречки това да не се случи, като по-високата покупна цена или липса на разбиране на дългосрочните ползи. Използвайки общините като примери, SMALLI има за цел да помогне за преодоляване на пречките за преминаване към енергийно-ефективни технологии за осветление и за предоставяне на тръжните спецификации и стандарти за възлагане на обществени поръчки в други общини, като по този начин ще помогне на Европа да постигне целите си за енергийна ефективност.
Обща цел:                                                                      
Подобряване на енергийната ефективност на местно ниво чрез по-ефективни системи на местно улично осветление, с цел намаляване на емисиите на парникови газове от осветление.
Специфични цели:
да повлияе на процеса на обществената политика, за да се гарантира по-ефективна система на местното улично осветление;
Да планира и привлече публични инвестиции в интелигентния публичния сектор за осветление.
Очаквани резултати:
• Повишена обществена информираност относно интелигентен публичния сектор осветление;
• Включване на публичните власти;
Участие на заинтересованите страни;
• Въвеждане на нови местни наредби за енергийно ефективно публично осветление.
Дейности:
Осигуряване на правна, техническа и икономическа среда за проекта, чрез задълбочен анализ на състоянието на новите постижения в областта на общественото осветление в общините, които участват в дейностите;
• Анализиране на най-иновативни технологии и решения относно тази област, както и обмен и анализ на най-добрите практики;
• Осигуряване на анализ разходи-ползи;
• Започвайки от резултатите от предишните действия, реализиране на предпроектно проучване в жилищни, промишлени и търговски квартали на градовете, участващи в дейностите;
• Изготвяне на бизнес планове;
• Включване на всички заинтересовани страни;
• Изготвяне на местни разпоредби/наредби за енергийно ефективно обществено осветление.
Индикативна продължителност на проекта – 24 месеца
Индикативен бюджет – 1 мил. Евро.

Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”

От 29 април до 1 май, за седми път, Враца ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”.

(Колеги, програмата на фестивала, историята му и участниците, ще намерите в прикачени файлове към писмото.)

Общината раздаде още фиданки на млади врачани

         Община Враца подкрепи инициативата на младежи от града да посадят дръвчета в междублокови пространства в жк „Дъбника”. Тийнейджърите се организираха в социалната мрежа „Фейсбук” и поискаха общината да им съдейства. Местната управа им подари 40 фиданки и им помогна при засаждането на дръвчетата, които вече красят пространствата пред бл. 105 и бл. 13 в най-големия жилищен квартал във Враца. Засаждането се проведе в неделя, а поводът бе 22 април – Денят на земята.

Първи панаир на образованието във Враца

         На 4 май Община Враца организира първия панаир на образованието. Той ще се проведе в градинката пред Сувенирната палата. Училищата във Враца ще представят свои щандове, на които ще обявят приема си за следващата учебна година – 2012 – 2013 г. и извънкласните си дейности. „Това ще е среща, на която всички училища ще могат да обменят опит,  ще предложат своите идеи и контретни намерения за развитие на образованието. Всеки родител или ученик, или гражданите, които се интересуват, ще могат да получат точна информация, свързана с образованието във Враца”  - поясни зам.-кметът Красимир Богданов.

Отговори на кмета инж. Николай Иванов на журналистически въпроси:

         Отношение на Община Враца към разпродажбата на имотите на „БТС”
        
         В една частна сделка кметът няма как да предотвъртява едно или друго нещо. Това е извън правомощията ми, дадени от Закона за местното самоуправление. По отношение на обявяването в несъстоятелност на „БТС”  и имотите му, които се разпродават – единственият начин, по който можем да участваме там е като купувачи. В момента работим по въпроса „Хижата” - това емблематично за Враца и врачани място да не бъде загубено, а да бъде запазено за обществеността, да стане общинска собственост. Подготвяме иск, който ще предявим на ликвидатора, за общинските вземания в размер на средствата, вложени в ремонта и възстановяването на хижата след пожара през 2005 г. Искам да подчертая, че в момента хижата не е общинска собственост. Това е, което можем да направим в рамките на закона и го правим.
         Домът на туриста също не е общинска собственост.  Ако има обща воля, съм готов да предложа на общинския съвет, евентуално той да бъде закупен. Само така можем да се намесим там. Съмнявам се обаче, че ще имаме тези финансови възможности. Напомням, че общинският съвет е собственик на общинската собственост, а не кметът. Нека собствениците си носят отговорността, че са довели нещата до това кредитори да разпродават имуществото. Аз не мога да нося отговорност за тази разпродажба.

         „Водният цикъл”
      
         Това, което цитирате като становище на г-н Коцев за водния цикъл, говори за абсолютно непознаване на структурата на проекта, на неговото финансиране и управление или ако допуснем, макар да се съмнявам, че се познава – става дума за нагла политическа лъжа. Лъжа, която явно той използва, за да успее да си осигури някакво политическо оцеляване, което мен безспорно слабо ме интересува.
         От самото начало на проекта, структурата на бюджета на „Водния цикъл”, е следната:
-         Общ размер на исканата помощ – 123 523 616. 01 лв., които са разпределени по следния начин:
-         От Кохезионния фонд на ЕС – 98 818 893.59 лв.
-         Национално съфинансиране от държавния бюджет – 24 704 722.42 лв.
-         Други източници (външен заем от бенефициента Община Враца) – 12 849 672.06 лв.
Подписът отдолу е на тогавашния кмет на Враца д-р Костадин Шахов.
Това е бюджетът, който е одобрен от Община Враца
Cнимкa: Община Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар