Бисквитки

петък, 27 април 2012 г.

Почетоха загиналите при трудови злополуки

По повод 28 април - Международният ден на загиналите при трудови злополуки на 27.04.2012 г.  при паметника, намиращ се на разклона за с. Згориград и Леденика,  беше отслужена панихида  от Траянополски епископ Киприян и свещенослужители на Врачанската митрополия.
Панихидата се организира от Областна администрация-Враца и Областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд в който членуват  двата национално представени синдикати – КНСБ и КТ „ Подкрепа“, представители на работодателските организации- Търговско-промишлена палата–Враца, Индустриална стопанска камара, Съюз за стопанска инициатива и Директора на Областната Дирекция “Инспекция по труда“ –Враца.
След отслужване на панихидата присъстващите представители на институции и организации поднесоха венци и цветя.

Полина Пенчева
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРУДОВИЯ ТРАВМАТИЗЪМ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВРАЦА ЗА 2011 Г.

За поредна година 28.04 се отбелязва като ден на загиналите при трудовите злополуки и пострадалите при трудов травматизъм.
На територията на Област Враца има над 100 предприятия, в които дейност осъществяват над 11 хил. души. По данни на НОИ за 2011 г. на територията на Област Враца са станали общо 46 трудови злополуки, като една от тях е довела до смърт на пострадалото лице.
Що се отнася до броя на трудовите злополуки по отрасли, той е следният:
  1. В производство на хранителни продукти са установени три трудови злополуки – две от тях по чл. 55, ал. 1 от КСО, т.е. настъпили по време и във връзка или по повод на извършената работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието, и една трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от КСО - по обичайния път при отиване или при връщане от работното място
  2. В производство на текстил и изделия от текстил, без облекло е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  3. В производство на облекло е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  4. В производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  5. В производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение – една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  6. В производство на мебели са установени три трудови злополуки - две по чл. 55, ал. 1 от КСО и една по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  7. В Ремонт и инсталиране на машини и оборудване са установени две трудови злополуки, като и двете са по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  8. В производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива са установени четири трудови злополуки, една по чл. 55, ал. 1 от КСО и три по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  9. В събиране и обезвреждане на отпадъци; рециклиране на материали е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  10. В строителство на сгради са установени три трудови злополуки, като и трите са настъпили по време и във връзка или по повод на извършената работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието, и една трудова злополука (чл. 55, ал. 1 от КСО).
  11. В строителство на съоръжения е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  12. В специализирани строителни дейности – една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
     Мила Иванова
    Председател на РС на КНСБ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар