Бисквитки

четвъртък, 26 април 2012 г.

ПИТАНЕ към Кмета на Община Враца

ПИТАНЕ
към Кмета на Община Враца
От общинските съветници от ПП ГЕРБ и СДС
в Общински съвет – Враца
Г-н Иванов,
Ние, общинските съветници от групата на „ГЕРБ-СДС” в Общински съвет – Враца, притеснени за изпълнението на проекта за Водния цикъл на Враца, от името на гражданите, които ни избраха за общински съветници искаме отговор на следните въпроси:
1.       Защо не изпълнихте разпореждането на ВАС за провелите се обществени поръчки - първи етап на изграждане на водопроводи и канализация и реконструкцията на пречиствателната станция от изпълнението на водния цикъл на гр.Враца. Решението бе да върнете процедурите на разглеждане на документите в плик 1, да отстраните участниците, на които е поискано допълнително банково удостоверение и направите ново класиране.  Взетото от Вас решение за прекратяване на двете процедури не поставя ли под въпрос изпълнението на проекта? Съгласно индикативния график на проекта за всеки от обектите са необходими две години за изпълнение и една година за отстраняване на дефекти. Стартирането на нови процедури в средата на 2012г. ще приключат в средата на 2013г., т.е. остават  само две години до септември 2015г., когато проектът трябва да приключи. Как ще се изпълни проектът при така взетото от Вас решение? Ще поемете ли отговорност за провала на проекта, ако той не приключи в срок ? Кой ще плати средствата, ако станат изискуеми?
2.       Вярно ли е, че държавата отказва дофинансиране за втори етап, при положение, че общината има съгласие от 2011г. за покриване на недостига по първи етап на подмяна на водопроводи и канализация в гр.Враца? Кое е довело до промяна в позицията на държавата? Дали моментното състояние на проекта след така взетите от Вас решения и очертаващата се от това невъзможност  за  изпълнение на проекта не е повлияло за оттегляне на доверието на Министерството на финансите и получаване на отказ за дофинансиране.
3.       От къде ще вземе сега средства общината за дофинансиране на недостига? Ако се изтегли заем, то той ще е непосилен за бюджета, като се има предвид, че общината трябва да изтегли и задължителните 12 милиона лева кредит за дялово участие по проекта? Изтеглянето на още 12 милиона или общо 24 няма ли да доведе до фалит Община Враца? Моля във Вашия отговор да не смесвате съфинансиране и дофинансиране.
4.       Каква е Вашата преценка на създалата се ситуация? Трябва ли всички да се молим решението на КЗК по жалбите подадени от фирми участвали в търговете срещу Вашето решение за прекратяване на процедурите да бъде пак връщане на плик 1, за да отстраните проблема със сроковете, който създадохте и по този начин да ви даде възможност да спасите проекта?

Няма коментари:

Публикуване на коментар