Бисквитки

сряда, 25 април 2012 г.

Антична ковашка работилница отвори врати за ученици


  Сред лъкове, стрели и копия от античността и средновековието премина втората лекция от Програмата за патриотично възпитание на младежите от община Враца. Малката зала на художествената галерия на Регионален исторически музей се превърна в ковашка работилница, а главният майстор бе археологът доц. Нарцис Торбов.
Зам.-кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се провежда пилотният проект, изрази своето задоволство от все по-големия интерес от страна на младите хора.
„ Инициативата, която предприехме, заедно с вас, печели все повече привърженици. Приветствам новите ни приятели, които се присъединяват към програмата – това са децата от Центъра за социална интеграция и рехабилитация. Надявам се на тяхното активно участие. Очакваме тук да дойдат и още много наши привърженици и приятели” – каза заместник кметът. Красимир Богданов подари на „новите попълнения” фланелки с уникалното лого на инициативата.
Поради спецификата на материалите, от които се изработвали лъковете в миналото, няма запазени или открити при археологически разкопки експонати, уточни Нарцис Торбов. Той покани управителя на атракционен парк „Приказката” Тихомир Опров да покаже съвременни лъкове и стрели. Учениците видяха три различни вида лъкове, който наподобяват предшестващите ги от древността. Разликата е, че новите са видоизменени за спортно-развлекателна стрелба, а не за лов и военни действия, както е било в миналото. За едно от оръжията, Опров сподели, че е един от най-мощните модели, продавани в днешно време и е с много голяма далекобойност.
Учениците бяха поканени да влязат в ковашка работилница от древността, където им бяха показани различни остриета на копия, върхове на стрели и  мечове. От археолога Александра Петрова младите родолюбци научиха, че с преминаването на кръстоносните походи през нашите земи, ковачеството става по-организирано, а местните войни - с нови тенденции във въоръжаването.
Участниците бяха запознати и с цялостния процес на изработка на металните изделия. Видяха и се докоснаха до „бащата” на днешните лозарски ножици – косера, който от селскостопански уред, се трансформира в оръжие. Учениците от трите училища „Отец Паисий”, „Св. Климент Охродски” и „Христо Ботев” получиха фланелки с логото на инициативата,  които ще облекат в следващата сряда, когато по програма е предвидено посещение на залата с Рогозенското съкровище. Младежите тогава ще се срещнат и с археолога Пламен Иванов, който е откривателят на съкровището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар