Бисквитки

неделя, 5 февруари 2012 г.

Почина писателят Кирил Торомански

         
На 4 февруари 2012 година почина писателят Кирил Торомански
Кирил Торомански е роден на 29 март 1925 година в село Долно Церовене, област Монтана
Завършва гимназия в София (1944) и българска филология СУ  “Климент Охридски" (1952). Редактор в Радио София (1949 - 50), специален кореспондент и кореспондент за Северозападна България на в. "Литературен фронт" (1952 - 62), очеркист във в. "Отечествен зов" - Враца (1962 - 70). Редактор във в. "Ботевско знаме".
Литературната си дейност започва през 1950 година с очерци на селска тема, поместени във в. "Литературен фронт". Творчеството му се характеризира с жив интерес към актуалната проблематика на съвременното социално развитие, към промените в живота на българското село през 50-те и 60-те години. Първата му книга "Агитпунктът свети" излиза през 1952 г. 
В периода от 1980 – 1992 година е член на редколегията на алманах „Околчица”. 
Негови творби са публикувани в сп. „Пламък”, алманах „Околчица”, в. Литературен фронт” и „Литературен форум” (1993) и регионалния периодичен печат.  Има издаден сборник на руски език с избрани творби.
Кирил Торомански е един от основателите и заместник председател на Клуб на дейците на културата във Враца, където развива активна обществена дейност.
Автор е на 13 книги, добили национална известност като сборниците с разкази “Пробудената равнина”, “Низи”, “Огньове от есенна шума”, “Лулило”, “Шумоленето на листопада”, както и романите “Отава”, “Въжетата” и “Кръгът на зимите”.
Торомански е отличаван с много литературни награди и е носител на Наградата на българските журналисти “Златното перо”.
Неговата житейска и литературна биография е включена в “Българска литературна енциклопедия” на Българската академия на науките.
Авторът е подготвил повест и нов роман, чието издаване предстои
Награди
През 1974 година става носител на литературната награда “Васил Воденичарски”, учредена от АПК “Огоста” – Хайредин за книгата му с очерци “Огньове от есенна шума”.
          През 1976 година получава втора награда за “Пазачът на слани” в раздела за очерци и есета от литературния конкурс, обявен от Окръжния съвет за изкуство и култура – Враца. 
          През 1983 година получава трета награда в конкурса на Окръжен съвет за култура и издателство „Христо Г. Данов” за написване роман на съвременна тема – „Кръгът на зимите”.
          През 1987 година му е присъдена наградата за творчество „Златно перо” във връзка с приключилия конкурс на Съюза на българските журналисти, която се присъжда в навечерието на 1 ноември – Ден на българската журналистика

Поклон пред светлата му памет!



Клуб на дейците на културата-Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар