Бисквитки

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Утре се приема проектът за обходен път на Враца

Във връзка с предстоящото приемане на проекта за обходен път на Община Враца, разяснения внесе арх. Даниел Дилков.
На 21.07.2011 г. е проведено обществено обсъждане на проекта за парцелен план на обходния път на град Враца. На него е било разяснено какво точно представлява обходния път. Преди това, проекта, внесен от ИА „Пътна инфраструктура” е обявен в ДВ. Пътя предвижда запазване на съществуващото трасе покрай яз.Дъбника, пресичане на Оряховското шосе на едно ниво с кръгово движение и  преминаване северно от пречиствателната станция на град Враца.  След пречиствателната станция пътя пресича Криводолско шосе, като пресичането също е на едно ниво , но дори без кръгово движение. По продължението си между кв. Кулата и с. Нефела се влива в пътя за Монтана чрез пътно съоръжение т.н. тромпет. Това вливане е на две нива. Предвижда се габарит на пътя Г-10, т.е  по една лента за движение във всяка една посока. Мотива е,че досега съществуващия път е двулентов и затова няма нужда да се разширява. Пътя от Ботевград до Видин е предвиден да бъде скоростен четирилентов, като обходните пътища на Монтана и Видин също са четирилентови – поясни арх. Дилков.
В околовръстния път на Враца се влива и пътя на тировете от ферибот Оряхово – около 400 тира дневно, но въпреки това мотива за двулентовия път според проектантите е недоказан трафик.
Предстои утре Висшия експертен съвет да приеме проекта за обходен път на Враца. Преди това е постъпило заявление от ИА „Пътна инфраструктура” за съгласуване на Подробния устройствен план  на Враца от Общински съвет – Враца. По закон за изграждане на инфраструктура от национално значение, Подробния устройствен план се съгласува от общинските съвети на общините, през които преминават. Общински съвет – Враца е отказал да съгласува този план и е изпратено писмо до Министъра на регионалното развитие и благоустройството с молба да бъде преразгледан проекта. До този момент няма отговор на писмото. То е било изпратено веднага след решението на 14 септември 2011г. ,. Очакванията са на утрешното заседание на експертния съвет , Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се е съобразило с решението на Общински съвет – Враца.
„Ако експертния съвет не се е съобразил с решението на Общински съвет – Враца, законовите разпоредби за обжалването на решението се свеждат до нула” – заяви в заключение арх. Даниел Дилков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар