Бисквитки

вторник, 7 февруари 2012 г.

Проверяват язовирите

През 2011г. на територията на Област Враца са проверени два пъти / пролетта и есента/ 22 язовира. Проверките са извършени на основание Заповеди на Областният управител на област Враца и във връзка с Указания на Заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи, утвърдени със заповед №Р-22/09.02.2011г.
В Междуведомствената комисия, проверила язовирите, са били  включени представители на Областна администрация  - Враца, Областно управление “ПБЗН”- Враца, “Напоителни системи” ЕАД - клон Мизия,  Басейнова дирекция за управление на водите “Дунавски регион”- Плевен, звено Враца.
 Нивото на водата на проверените 22  потенциално опасни язовира  е било под границите на разрешения за завиряване обем. Осигурен е необходимият свободен обем от 1/3  за поемане на водите от пролетните дъждове и снеготопенето по високите части на планините. При проверките не е констатирано преливане на вода  през преливниците на язовирите.  
В област Враца язовирите са собственост на общините, а три от тях -        яз. „Върбешница“, яз. „Дъбника“ и яз. „Аспарухов вал“- Козлодуй на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия.
Към месец февруари 2012 г. по данни от собствениците на язовирите, няма опасност от възникване на аварийни ситуации и нивото на завиряване е в границите на допустимото. Наемателите на язовири, там където има такива, поддържат постоянна връзка със собствениците с оглед осигуряване безопасността на съоръженията.

Елма Глоговска
Областна администрация - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар