Бисквитки

вторник, 13 септември 2011 г.

Наградиха служители по случай седмицата на пожарната безопасност

С Решение № 385 на МС на РБ от 13.09.1995г. за професионален празник на служителите от противопожарна охрана в България е обявен 14 септември. На тази дата през 1905г. по инициатива на пожарните командири Иван Генков, Найден Николов от Пазарджик, Тодор Боев от Асеновград и Руси Кожухаров от Бургас е бил свикан първият пожарникарски събор в София. При откриването му са присъствали седемнадесет пожарни командири и десет любители на пожарното дело. На този събор с абсолютно болшинство е било прието предложение да се основе пожарникарско дружество в България. 14 септември като ден в който е сложено началото на пожарникарското дружество е бил обявен от първия събор за годишен празник.
С течение на годините, като се започне от обявяването на Балканската война, а след нея Междусъюзническата и се стигне до Първата световна война тази дата е била почти забравена. Но историята си казва думата и след толкова години тя наново справедливо е възстановена.
Тази година за пореден път дните от 12 до 16.09.2011год. са обявени за “Седмица на пожарна безопасност”, а 14 септември за професионален празник на служителите от ПБЗН.
От началото на 2011г. до момента служителите от ПБЗН от Врачанска област участваха в ликвидирането на 1235 произшествия. От тях 556 за гасене на сухи треви и отпадъци, 196 пожара в обекти на икономиката и личната собственост на гражданите, 54 аварийни ситуации, 386 дежурства и други помощни операции и са отреагирали на 43 бр. лъжливи повиквания. При пожарите са загинали двама и са пострадали четирима граждани.
-на 08.01.2011год. в 18.15ч. в гр. Враца възниква пожар в жилищна сграда на ул.”Скакля” 11, собственост на Цветана Александрова Модева. При пожара е загинала 87 годишната собственичка, унищожено е домашно имущество. Причината за пожара е необезопасена печка на тв. гориво.
- на 14.02.2011год. в 04.40ч. в с. Елисейна възниква пожар в жилищна сграда на ул.”Йордан Куртев” 10, собственост на Георги Иванов Райков. При пожара е загинал 71 годишния собственик, унищожена е 30 кв.м. от жилищната сграда и имуществото в нея. Причината за пожара е неправилно ползване на отоплителен уред на твърдо гориво.
ейността на служителите от ПБЗН през летните месеци беше насочена основно за осигуряване на пожарната безопасност по опазване на посевите, зърнените храни и фуражите от пожари и престъпни посегателства.
От органите, упражняващи Държавен противопожарен контрол от началото на годината са извършени общо 6598бр. проверки на обекти и са връчени за изпълнение 173бр. разпоредителни документи. За констатирани нарушения на нормативните изисквания са съставени 122бр. акта за установяване на административни нарушения. За нарушаване на правилата и нормите за пожарна безопасност са спрени от експлоатация 6 бр. отоплителни и нагревателни уреди и части от ел. инсталации;
По представени за съгласуване проекти на новостроящи се обекти са издадени становища за съответствие на инвестиционните проекти с правилата и нормите за ПБ. Служителите упражняващи ДПК са участвали в работата на приемателни комисии и ЕСУТ.
И през тази година продължи дейността на служителите от ПБЗН за утвърждаване и разрастване на движението на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Заключителен етап от подготовката на МПО "Млад огнеборец" бяха проведените през м. април и май районни и регионално състезания. Първо място в комплексното класиране на регионалното състезание зае младежкият противопожарен отряд от СОУ “Отец Паисий” гр. Враца. Този отряд представи област Враца на дванадесетите републикански състезания проведени през м. Юни в КК”Албена”.
Същият отряд взе участие в XVIII-те Международни младежки състезания по пожароприложен спорт (ППС) проведени за времето от 17 до 24.07.2011г. в гр. Кочеве, Словения. Младите огнеборци представиха България посредством изложбен щанд, изнесоха фолклорно танцово изпълнение и участваха в Лагерна олимпиада със спортно – състезателни елементи и забавни игри. По време на състезанията отборът на гр. Враца изпълни състезателните упражнения без допуснати грешки, постигна републикански рекорд в двете дисциплини и зае 11-то място в общото класиране и 14-то място в класирането за купата “Ветер”.
За проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с професионалния празник на служителите от ПБЗН - 14 септември са наградени 16 служители.
С “ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” от Директора на ГДПБЗН – гл.комисар Н.Николов и допълнителен платен отпуск в размер на 3 /три/ работни дни:
1.Главен спасител СТОЯН ХРИСТОВ ИЛИЕВСКИ – комадир на екип в група ОКИЦ;
2.Главен спасител ПЕТКО БОНЕВ ПЕТКОВ - комадир на екип в група ОКИЦ;
3.Пожарникар ВЛАДИМИР ЕМИЛОВ СЪЛКОВСКИ - водач на специален автомобил в РСПБЗН - Бяла Слатина;
4.Пожарникар АНАТОЛИ ЦВЕТАНОВ ПЕТКОВ - пожарникар в РСПБЗН- Мездра;
5.Пожарникар МИЛЕН БОРИСОВ МИЛЧЕВ – старши пожарникар в РСПБЗН-Оряхово;
- С “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” от Директора на ГДПБЗН – гл.комисар Н.Николов:
1.Главен пожарникар ИВО ВАСИЛЕВ ЙОТОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН- Враца,
2.Главен пожарникар РУМЕН ПЕТРОВ СПАСОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Враца,
3.Главен пожарникар ГЕОРГИ БОНЧЕВ ИВАНОВ – младши инструктор в РСПБЗН- Враца,
4.Главен пожарникар НИКОЛАЙ ПАНТАЛЕЕВ НИКОЛОВ – младши инструктор РСПБЗН- Оряхово,
5.Главен пожарникар ПЛАМЕН БОРИСОВ ГЕОРГИЕВ – младши инструктор РСПБЗН АЕЦ Козлодуй,
- с “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” от зам.директора на ГДПБЗН старши комисар Калин Вучков
1. Спасител ГЕОРГИ ИЛКОВ ЖИВОВ - старши спасител в група “Спасителна дейност”
2. Главен пожарникар ГЕНАДИ БОНОВ БАРТОЛОВ - началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Бяла Слатина
3. Пожарникар ВЕНЦИСЛАВ ЦВЕТАНОВ ВАСИЛЕВ - старши технически сътрудник в РСПБЗН - Бяла Слатина
4. Главен пожарникар СТЕФАН МЛАДЕНОВ АНГЕЛОВ - командир на екип в РСПБЗН - Враца,
5. Пожарникар МАРИН СЛАВКОВ ДЯЛКОВ – водач на специален автомобил в РСПБЗН - АЕЦ Козлодуй
6. Спасител КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ - старши спасител в група “Спасителна дейност”

ОУ”ПБЗН” ВРАЦА

Няма коментари:

Публикуване на коментар