Бисквитки

понеделник, 12 септември 2011 г.

Враца се превръща в образователен център на Северозапада

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, народният представител Николай Коцев и областният управител Пепа Владимирова дадоха днес съвместна пресконференция за преобразуването на врачанския Педагогически колеж във филилал на „Св.Св. Кирил и Методий“.
Като „война на тихия фронт“ определи общите действия и на ректор, и на областен управител, и на местните народни представители от ПП ГЕРБ депутатът Николай Коцев, за да се постигне този радващ врачани факт. „Филиалът ни може малко да ядоса министъра на образованието, защото той беше категоричен, че ако Враца се пребори за това, то той ще си подаде оставката“, уточни с усмивка Коцев.
Сагата за преобразуването на Педагогическия колеж във филиал на ВТУ тръгва от 2006-та година. Реално обаче нещата са задействани след една среща-разговор във Враца на 1 май 2010-та година с министър-председателя Бойко Борисов. След като изслушал твърдите и непоколебими аргументи на местните политици, областния управител и ръководители, че Враца трябва да стане образователен център на Северозапада, премиерът дал категорична подкрепа. Решението на Съвета на министрите на Република България е факт от 7 септември тази година.
Новата учебна година във филиала ще бъде открита на 4 октомври. Тогава ще бъде представен и директорът му. Той се избира от Академичния съвет на Университета.
Учебната 2011/2012-та година започва с обучението на 65 човека по специалностите „Предучилищна педагогика и чужд език“ „Начална училищна педагогика“. Великотърновският университет предвижда от догодина нови специалности като „Икономика“ и „Административно управление“. Освен редовна и задочна форма на обучение ще се отвори и популярната сега дистанционна форма. Тук ще има и бакалавърски, и магистърски програми. В бъдеще ще се въведе и докторантска. Капацитетът на учебното заведение е за 160 души. Ще се мисли и за подобряване на учебната база, която по думите на ректора, към момента е в задоволително състояние. 10 човека са преподавателите във филиала. 5 от тях са хабилитирани.
Областният управител Пепа Владимирова и народният представител Николай Коцев определиха преобразуването на Колежа във филиал като действие, което ще възпроизведе благоприятен ефект в региона. „Освен че младите хора ще остават в града, обучението им ще спестява пари на семействата им. Идването на студенти от Видин и Монтана ще е допълнителна икономечска лепта за областта и за Враца“, комнетираха още те. „Очакваме след пенсионирането на много учители, да се отвори дупка в пазара на професията. Редно е отсега да помислим и да произведем нужните ни кадри тук“, допълни Коцев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар