Бисквитки

сряда, 14 септември 2011 г.

На малка Богородица в Бекет


На Малка Мария в Бекет
Бекет е румънският град срещу Оряхово. Населението му е около 5 хиляди жители. На 8 септември е празник на града. Това е Малка Богородица, която румънците наричат Малка Мария. На този ден кметът Костел Тулиту посрещна гости от България. С кошница с грозде и ябълки пристигнаха пенсионери от Рогозен. Водеше ги кмета община Хайредин Радослав Стойков.
Това не е първата среща между тези общини. Миналата година Бекет гостува на Хайредин и както каза кметът Тулиту, тези срещи са много сърдечни.
И се въпреки кризата българите бяха посрещнати като скъпи гости. Те посетиха кметството, а след него литургия в още недовършената църква „ Света Богородица” града, а после и по-старата “Свети Георги”, където е кръстен кметът nа общината.
Срещу църквата има детски парк с люлки и катерушки, който е изграден от градоначалника и носи неговото име „Костел Тулиту”.
На порт Бекет бе организиран обяд за гостите с наздравици от кметовете на двете общини, с обещанието за нови срещи и укрепването на ползотворните връзки, както подобава на общности от Европейския съюз.
Най-куриозният факт, който се забелязва в Бекет са многото автомобили с врачанска регистрация. Така много румънци избягват високите мита за внос на автомобили втора употреба в северната ни съседка
Шофьорите на тези коли не плащат данъци, автомобилите нямат застраховка в Румъния и са предпочитани от извършителите на престъпления, защото са по-трудни за проследяване. Оказва се, че таксите в България за регистрация на автомобил са 10 пъти по-ниски отколкото в Румъния

Няма коментари:

Публикуване на коментар