Бисквитки

неделя, 15 май 2011 г.

Петима професионалисти по здравни грижи бяха отличени на професионалния си празник – 12 май Международен ден на сестринството


Антоанета Стоянска – медицинска сестра в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев”, Враца бе отличена с приза „Медицинска сестра на 2010г”. „Акушерка за 2010г.” стана Даниела Генова от Акушеро-гинекологично отделение, „Клиничен лаборант за 2010г.” е Иванка Димитрова, а „Рентгенов лаборант за 2010” – Иванета Воденичарова. Специално отличие за особено внимателно, съпричастно и професионално поведение, след получено благодарствено писмо от пациент чрез Министерство на здравеопазването и решение на УС на първичното дружество на БАПЗГ и ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев”, Враца, получи и медицинска сестра Диана Асенова от Урологично отделение.
Отличията бяха връчени за седма поредна година по повод професионалният празник на съсловието - Международния ден на сестринството. Организираният по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) от 2004г конкурс „Професионалист по здравни грижи на годината”. Излъчват се професионалисти по здравни грижи, които със своите изяви, висок професионализъм и реализирано желание за развитие са допринесли за повишаване на качеството на здравните грижи и услуги. Част от критериите за подбора са доказан професионализъм, внедрени в практиката проекти, стандарти и инструментариум за качество, нови методики, участие в научни форуми, степен за удовлетвореност на пациенти от оказаните им здравни грижи, професионално развитие и много други.
Към момента във врачанската болница работят 315 професионалисти по здравни грижи – сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и друг медицински персонал, като от тях по-голямата част са с образователна степен магистър или бакалавър по медицински грижи.

* * *
През 1935 година, Международния сестрински комитет решава 12 май – рождената дата на Флорънс Найтингеил, основател на съвременното сестринство да се отбелязва като професионален празник на сестрите. Като Международен ден на сестринството започва да се чества от 1965 година, а от 1972г. във всички страни. В МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца празникът се отбелязва от 2008 година.
* * *
Флорънс Найтингеил - 12.05.1810-1920г. - основателка на модерното сестринство е определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Медицинската сестра доказва чрез денонощна грижа и наблюдение на болния, че смъртността може да бъде намалена 10 пъти. Тя открива първото светско училище в Лондон и описва стандартите и принципите на болничната грижа. През 1907г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана "Дамата с лампата", защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

12.05.2011г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар