Бисквитки

понеделник, 4 април 2011 г.

Започва изграждането на нова клетка за боклука на Враца и Мездра

Първа копка на Обект „Изграждане на клетка 2.1 към Регионално депо за твърди битови отпадъци на общини Враца и Мездра” ще бъде направена на 5 април 2011 г. /вторник/ от 14.00ч. в местността „Пискавец”, община Враца.
Изпълнител „Пътностроителна техника”ЕАД – София
Срок 145 календарни дни след съставяне на протокол обр. 2 за откриване на строителна площадка
Стойност 2 329 746, 36 лв без ДДС с възможност за възлагане на непредвидени видове работи до 15 % върху тази сума.
Основната цел на проекта е да се осигури екологосъобразна среда за населението на общините Враца и Мездра, като се намали риска за здравето на хората чрез обезвреждане и съхранение на битови отпадъци, генерирани от двете общини.
Проектът за изграждането на клетка 2.1 към РДТБО от Община Враца и община Мездра е включен в националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България и оперативния план за изпълнение за периода 2006 – 2015 г.
Този проект е в съответствие с приоритетите, заложени и в Общинската програма за управление на дейностите по отпадъците в т.ч. :
•Да се експлоатира и разшири капацитета, съобразно нуждите на едно регионално депо с екологосъобразни мерки в съответствие с ЕС директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци, обслужващо всички домакинства и институции в региона;
•Да се установи система за събиране и управление на отпадъци в региона, като се разделят и рециклират отпадъците, с цел намаляване на биоразградимите отпадъци, които се депонират на депа, определени в Закона за отпадъците и в Националната програма за управление на отпадъците;
Чрез проектите „Регионално депо за твърди битови отпадъци от населените в общините Враца и Мездра” – Етап I, и „Подобряване на управлението на твърди битови отпадъци (ТБО)в общините Враца и Мездра”- Етап II, изпълнени в сътрудничество със Датската Агенция за Защита на Околната среда (DEPA) и техните представители фирма COWI AS - Дания и МОСВ, Община Враца натрупа значителен опит и капацитет за управление и изпълнение на подобен тип проекти.
Община Враца е с действаща система на разделно събиране на отпадъците в съответствие със съвременните европейски практики.
Регионалното депо за твърдо – битови отпадъци (ТБО) е новоизградено, контролирано, охранявано и на него се извършва екологосъобразно депониране на битови отпадъци. Регионалното депо за ТБО е изградено върху площ от 125 дка. От началото на месец април 2003 г. в Регионалното депо за ТБО се приемат и битовите отпадъци на гр. Мездра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар