Бисквитки

вторник, 5 април 2011 г.

ЧЕЗ инвестира 30 хиляди лева за изграждане на тръбна мрежа във Враца


Проектът ще осигури електрозахранването на църква, бензиностанция и газстанция и ще позволи присъединяването на нови бизнес клиенти
ЧЕЗ инвестира 30 хил. лева в изграждането на тръбна мрежа в местността „Егледжето” във Враца. Инвестицията ще осигури електрозахранване за новострояща се църква и ще подобри качеството на предоставената електроенергия за функциониращи бензиностанция и газстанция. В бъдеще тя ще позволи и присъединяването на бизнес клиенти от промишлената зона, която се изгражда в района.
Обектът бе официално открит днес в присъствието на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал и Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на ЧЕЗ Разпределение България. На събитието от страна на местната власт присъства Петя Аврамова, зам.-кмет по строителството на община Враца.
„Вярваме, че разширяването на електроразпределителната мрежа може да даде важен тласък за местната икономика. Както знаем, Северозападна България се намира в сложна икономическа ситуация. Надяваме се, бъдещите промишлени предприятия, чието присъединяване към разпределителната мрежа осигуряваме днес, да допринесат за развитието на района”, каза Петър Докладал.
През последните 5 години ЧЕЗ е инвестирала почти 4 млн. лева в община Враца. През 2011 г. компанията планира да вложи във Враца 600 хил. лева. Сред по-големите инвестиционни обекти, чието стартиране предстои в областния град, е изграждането на три трафопоста и прилежащите към тях кабелни линии НН и СрН.
Инвестициите на ЧЕЗ в електроразпределителната мрежа на Врачанска област за последните 5 години възлизат на близо 18 млн. лева. За периода са присъединени близо 1400 нови клиенти в областта.
Тази година компанията планира да вложи 3,6 млн. лева от одобрената си инвестиционна програма за подобряване на качеството и сигурността на захранването в областта. Основният обем от планираните инвестиции за 2011 г. за района е свързан с реконструкция и модернизация на кабели, изнасяне на електромерни табла извън границата на собствеността, изкупуване на енергийни обекти. За присъединяване на нови клиенти компанията е предназначила 700 хил. лева.
Изчисленията, базирани на належащата нужда от рехабилитация, реновиране и модернизация на мрежата в района, показват, че за постигане на оптимални и осезаеми резултати за настоящата година в област Враца са нужни инвестиции в размер на над 6,7 млн. лева, или почти два пъти повече от сумата, която компанията може да отдели.
Към момента, при одобрен инвестиционен обем от 71 млн. лева средно годишно, ЧЕЗ не може да финансира всички проекти, чиято реализация е необходима. За да поддържа и развива електроразпределителната мрежа в Западна България, компанията се нуждае от инвестиции в размер на 152 млн. лева годишно за оставащите две години до края на регулаторния период.
За шест години от стъпването си на българския пазар ЧЕЗ е инвестирала общо 435 млн. лв. в електроразпределителната мрежа в Западна България и в подобряване на обслужването на клиентите

Пресцентър на ЧЕЗ България

Няма коментари:

Публикуване на коментар