Бисквитки

понеделник, 13 юни 2011 г.

Представители на посолството на САЩ идват утре във Враца

Те ще правят технически оглед на част от обектите, внесени като проекти за изпълнение от страна на област Враца. Единият е Посетителският център за хора с уверждания, а другият – СОУ „Васил Кънчов“. Училището и Центърът са сред 19-та проекта от Врачанска област, одобрени за изпълнение от посолството на САЩ.
След като Областна администрация популяризира възможноситте на Американската програма за хуманитарна помощ сред общините, в послоството на САЩ са постъпили различни проекти от областта. От там уведомиха областния управител с писмо, че одобрени по критериите им са 19, които областна администрация трябва да групира по приоритети. Исканата информация е върната от наша страна в посолството.
Уточнявам, че проектите са за ремонти на сгради на училища, детски градини и социални домове. Проектът с най-ниска стойност е на областна администрация – Враца. Той е за 12,911.20 USD и включва благоустрояване на Посетителски център за хора с увреждания, изграждане на достъпна среда и осигурен архитектурен достъп за работещите в центъра. Проектът включва още ремонт и приспособяване на тоалетната и входа към нея, както и подмяна на дограма и иззидване на стена. Най-големият проект е на СОУ „Васил Воденичарски“ – Хайредин. Той е за цялостен ремонт на сградата – от покрива през смяна на дограмата до подмяна на електрическата и отоплителна инсталация и изолацията на училището. Стойността му е 556.435 USD.
Колеги, припомням ви една информация, която преди месеци пусках към вас за тази програма на Американското посолство.
* Американската програма за хуманитарна помощ дава шанс на България да кандидства с проекти в 3 сфери.
Първата е за основен строеж, ремонт и реконструкция на болници, здравни служби, читалища, училища, детски заведения, домове за стари хора и домове, предоставящи социални услуги за деца и др., настанени в сгради - общинска или държавна собственост. В тази подпрограма проектите могат да бъдат на стойност до 500 000 долара.
Втората предоставя хуманитарна помощ на гражданското население под формата на строително-ремонтна помощ или медицински дейности. Обикновено тези проекти се насочват към районите, в които присъстват американски военнослужещи и обектите, предмет на хуманитарната помощ, са в радиус до 60 км от базата. Стойността на тези проекти е до 15 000 долара.
Третият вид е безвъзмездно дарение на освободено военно имущество - техника, консумативи, оборудване и материали.
Специфичен момент при проектите е финансирането им, тъй като не се предоставят директно финансови средства на спечелилия кандидат. Финансирането се осигурява от бюджета на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Министерството на отбраната на САЩ по следния механизъм: След одобряване на проекта и сключване на договор с бенефициента дейностите се изпълняват от американски военнослужещи или от местни фирми. Във втория случай, когато дейностите ще се осъществяват от фирма, договорът се възлага от американски офицер директно на същата.
Интерес и възможност за нашия регион представляват проектите от първата подпрограма, т. нар. „Самостоятелни проекти“. Кандидатстването е чрез облекчена стандартна апликационна форма. При подаването тя трябва да е попълнена на английски език, като преводът може да не е извършен от легитимен преводач. Ако кандидатът счете за необходимо и изпрати приложения към формуляра, те могат да не бъдат превеждани. При разработването проектът може да е по-детайлен или пък концептуален. Важните моменти при попълването са няколко: да бъде дадено максимално подробно описание на СРД и СМД, като се приложи и КСС; ясно да проличава резултата от реализирането на дейността; да бъде доказана устойчивостта му (като пример може да послужи следното: ако проектът предвижда ремонт на сграда на училище, то следва да е доказано, че училището няма да бъде закрито през следващите мин. 5 год.); да се вложи визия, идея, т. е. освен реалната стойност да са ясни ползите и ефектите от реализираното.
С проекти могат да кандидатстват както общините, така и самите бенефициенти – учебни заведения и такива, предоставящи социални услуги, читалища, СНЦ, пряко свързани с процеса на деинституционализация на деца. Когато кандидатът е различен от Общината, същият следва да уведоми кмета на съответната община за факта, че кандидатства с проект.
Крайният срок за подаване на проектни предложения за 2012 г. е 01.04.2011 г. в Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в Р България.
Подадените проекти се разглеждат от Екипа на Посланика, като одобрените от него проекти се изпращат за становище до съответния Областен управител и съответните министерства. На следващ етап проектите се разглеждат от Европейското командване на САЩ и на различни инстанции в Щутгарт, Германия или Вашингтон, САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар