Бисквитки

понеделник, 13 юни 2011 г.

Новоприети войводи полагат клетва

Днес - 13 юни, в Деня на Македония, във възрожденско-етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански” новите членове на ВМРО-БНД ще положат клетва във църквата „Св. Възнесение” в която Софроний Врачански за пръв път проповядва на български, за да знаят и помнят, че Македония е неразделна част от българския дух.
За мнозинството българи този ден на Македония е непознат, защото през изминалите десетилетия, а и през последните 20 години, националният нихилизъм и самоотричането достигнаха непознати висини. Дори Македония бе обявена за „най-романтичната”страница от историята на България!
Ето защо е необходимо да се припомня и да не се забравя саможертвата на героите. Така, както още през 1923г. младежите от създаденото през 1920г. Студентско дружество „Вардар” при СУ „Св. Кл. Охридски”, отбелязват на „Св. Дух” паметта на двамата войводи на ВМРО, членове на „Вардар” - поетите Илия Кушев и Любомир Весов, загинали на 05.11.1922г. в сражение със сръбските войски - единия край Велес, другия - край Крушево. От тогава – 6 юни 1923г. променящият се съобразно Великден „Св.Дух” се отбелязва като Ден на Македония.
Затова днес свеждаме глави на синовна почит пред жертвите по време на Кресненско-Разложкото въстание през 1878 г; Мелнишкото въстание от 1895 г; Горноджумайското въстание от 1902 г; Илинденско-Преображенското въстание от 1903г., които се бориха и паднаха за свободата на българите в Македония. Прекланяме се пред паметта на хилядите българи станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913; Охридското въстание през септември 1913 г, вдигнати срещу новите сръбски поробители.
Особено дълбок поклон отдаваме в днешния ден пред 200 000 български офицери и воини дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918 г. Тачим делото на Кръстьо Българията – врачанинът, войвода на чета в Македония, паднал при Чаталджа. Коленичим пред близо 4200 души въоръжени членове на ВМРО, загинали в сражения с гръцките и сръбските войски, жандарми и контрачети от 1919-1934 г. и се прекланчме пред 18 300 българки и българи, сред тях и над 2000 деца между 6-12 г., станали жертва на повсеместния сръбски, национален и политически гнет, прогонване, асимилиране и физическо изтребление, вършени от сръбските окупатори в периода 1919-1941г.
Отдаваме синовно признание към десетките хиляди българи, жертви на гръцкия терор, оставили кости по Егейските острови в периода 1919-1941 г. за да запазят народността си. Специално преклонение отдаваме на повече от 10000 българи, жертви и над 60 000 прогонени от гръцката жестокост по време на Гражданската война от 1946 - 1949 г, чиято нерешена съдба продължава и до днес.
„Св.Дух” е ден на будене на българската национална памет, но е и ден на протест срещу всички които и в миналото и в наши дни ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония, над която непреходно ще витае българският дух на загиналите за своботата и. Независимо от днешните антибългарски настроения и заплахи срещу ВМРО-Българско национално движение! И новоприетите членове на ВМРО – БНД ще знаят и помнят, че Македония е част от българската история и дух! Градската организация на ВМРО-БНД гр.Враца организира честване на празника Св.Дух Ден на загиналите за свободата на Македония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар