Бисквитки

понеделник, 13 юни 2011 г.

Близо 100 акта за нарушения са съставили инспекторите във Враца

420 оперативни проверки извършиха инспекторите от офис на НАП Враца до 31.05.2011 г., в т.ч. проверки на бензиностанции, на хранителни и питейни заведения, хотели, къщи за гости, проверки с извършени инвентаризации, по жалби и сигнали, наблюдения на неизрядни задължени лица, съвместни проверки със служители от Инспекцията по труда и др.
Целта на проверките е да се установи отчитат ли се реалните обороти в търговските обекти и заведения, плащат ли се дължимите данъци върху тези обороти и дали се спазва осигурителното законодателство, включително извършват ли нарушения работодателите, спрямо назначените на 4 часов работен ден лица.
В резултат на оперативните проверки са съставени 99 акта за нарушение, в т.ч. 71 - по Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и 28 – по осигурителното законодателство. Запечатани са и 22 търговски обекти.
Сред най-честите нарушения е неиздаването на касова бележка, затова от агенцията напомнят на клиентите да изискват касови бележки за извършените покупки, както и да подават сигнали за забелязани от тях данъчни и осигурителни нарушения от недобросъвестни търговци. Сигнали могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Голяма част от проверките се извършват на ротационен принцип, инспектори по приходите от други офиси в ТД В.Търново проверяват във Враца, а нашите служители в други градове. Практиката показва, че тези проверки имат дисциплиниращ ефект и констатираните нарушения по данъчното и осигурително законодателство намаляват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар