Бисквитки

четвъртък, 3 март 2011 г.

Честит 3 март!

Мая Нешкова и Кирил Икономов ви поздравяват по случай 3 март - Националният празник на България с най-българската си песен "Опълченци".
Певицата и композиторът предоставят за свободно теглене видеоклипа на песента, който може да изтеглите в mpeg-2 формат от следния линк:
Линкът е активен само в следващите 120 часа.
Иначе видеото може да видите в vbox7 и YouTube на следните линкове:

Песента е написана специално за този повод от композитора Кирил Икономов по стихове на творческия тандем Ивъ&Петровъ. В записа участват още квартет „Армейска песен“ и Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев. Видеото е заснето по време на официалната церемония по откриването на Паметника на Опълченците в края на лятото на 2009 г. с участието на президента Георги Първанов и министър-председателя Бойко Борисов. За първи път поп певец от такава величина застава зад такъв сериозен и грандиозен проект, а подобна песен не е правена поне от 50 години. Затова Мая Нешкова смята, че българинът точно сега има нужда от нея, защото България си остава над всичко. Малко певци със свой стил като Мая Нешкова посягат на такива масови авторски песни. Голямото предизвикателство и отговорността към изпяването на нещо такова е изключително сериозно. А и залогът също. Защото една такава песен, която възпява миналото и гледа в бъдещето, несъмнено оставя дълбоки следи в историята, а изпълнителя го издига на доста по-високо ниво от шлагерна звезда. Композиторът Кирил Икономов пък е от потомците на знаменосеца на самарското знаме Ангел Герчев, роден в село Старчище, Драмска околия. „Аз го приемам като символика и изпитание затова, че на мене, далечния пра-правнук, се пада такава чест да възпея тези героични мъже Опълченците“, казва музикантът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар