Бисквитки

сряда, 2 март 2011 г.

100 соларни лампи ще светнат във Враца

100 соларни лампи ще бъдат монтирани в района около Автогара- Враца и ЦДГ №9 от РС на КНСБ и НПО „Асоциация за развитие на децата и младежите в град Враца” по проект „ Vratsa I lоve you”, финансиран от Фондация „Работилници за граждански инициативи”, съобщи отговорникът по проекта Мила Иванова. Инициативата ще се реализира съвместно с РС на КНСБ и доброволци от училище „К.Тричков”, БЧК и живеещите в региона около детската градина и яслата. Останалите дейности по проекта са почистване, озеленяване, облагородяване и освежаване на детската площадка и прилежащи пространства.
През месез март започва боядисване на бордюрите и детските съоръжения, засаждане на  дървета и цветя. Финалът на проекта е предвиден за деня на Земята 28 април, като тогава ще бъдат монтирани 100 соларни лампи. Идеята ни е да подобрим   градската среда с евтини, но ефективни решения. Качественият живот е въпрос на пари, но е необходимо да се създаде кръг от много хора за участие в процеса на промяна на градската среда.Човек се чувства най-добре в квартал, който има смесица от функции – живот и работа на едно място, и където потокът от хора е постоянен.Това е най-големия гарант за сигурност на средата и повишаване качеството на живот.
Кварталът около Автогара, ЖП гара, Детска ясла№2, Детска градина „Слънце”,който е в центъра на града  е с негативен имидж. Освен живеещите в квартала, всяка сутрин и вечер стотици майки и бащи с деца, ученици отивайки и връщайки се от училище или пристигащи на Автогара-Враца, полагат сериозни усилия да останат хора в нечовешката среда-  тъмнина, бездомни кучета, обрасли храсти и дървета. Ако искаме това да се промени трябва спешно просто да го направим, защото наистина е по-добре един решен малък проблем, отколкото идентифициран голям брой проблеми, но никакъв резултат.
Полза от осъществяването на нашата инициатива ще имат гражданите от квартала, родителите и децата, които посещават ДЯ№2 и ЦДГ „Слънце”, всички граждани, които минават през квартала на път за Автогарата, ЖП гарата, децата, когато играят навън пред блоковите пространства, и когато отиват и се връщат сутрин рано и вечер по-тъмно на училище.Полза ще има цялата общественост. Съвместните инициативи на местно равнище между организациите от гражданския сектор, полицията и обществото са вече често срещано явление.Те са важна крачка към изграждане на мостове  и партньорство, преодоляване на взаимното подозрение и създаване на сериозни предпоставки за ефективна мобилизация на възможностите и усилията на всички участници за решаване на проблемите на общността с ресурсите на самата общност. За нашата организация ефектът е двоен  - от една страна сме активни участници в един сложен, общественополезен процес, а от друга страна, сам по себе си този процес създава нови, по –широки граници и възможности в ареала на гражданското общество.Предвиждаме включването им в изпълнението на всички дейности по проекта .
От „Асоциация за развитие на децата и младежите в град Враца” смятаме два пъти в годината да организираме  хората от квартала, работещите в детската градина, детската ясла и всички желаещи като”домакин на почистване и залесяване”. Това би трябвало да се превърне в традиция, което е един от основните нюанси на Проекта, а не шумен, но  еднодневен и еднократен акт! 

Настоящата публикация стана възможна благодарение на помощта на Фондация „Работилници за граждански инициативи” по програма „Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Изразените тук становища са на автора и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар