Бисквитки

вторник, 1 март 2011 г.

35 проверки извършиха екоинспекторите през февруари

През февруари са извършени общо 35 проверки, от които 17 планови и 4 по контрол на даденото предписание. При огледите на обектите е установено едно нарушение, за което е съставен акт.
Извършени са 11 извънредни проверки на обекти, от които 8 по писмо на МОСВ относно изпълнение на задълженията на лица по чл. 11, ал. 1 и 2 от ЗУО, които не са заплатили лицензионно възнаграждение към организациите по оползотворяване на масово разпространени отпадъци за период по-голям от 2 месеца през 2010 година. За констатираните нарушения са дадени общо 3 предписания.
Извършени комплексни проверки на 2 обекта:
„Булбрю БГ“ ЕООД, гр. Мездра по компоненти отпадъци, въздух и води. Дадени са 2 предписания със срок 25.02.2011 г. да се представят актуални договори за предаване на образуваните отпадъци с лица, притежаващи разрешително по чл. 12 от ЗУО и отчетните книги за образувани и третирани отпадъци.
„Техкерамик – М “ ООД, гр. Мездра. От огледа се установи, че дружеството им предварителна регистрация на титанов диоксид и АlO3, като в момента са потребител по веригата и не възнамеряват да извършват същинска регистрация. Взети са водни проби от РЛ – Враца от поток № 2. Дадени са 2 предписания: да се представи отчетна книга за образуваните отпадъци и да се предприемат трайни мерки за решаване на проблема със завишените стойности на pH.
Извършена е проверка по жалба изпратена от Община Враца по компетентност до РЗИ – Враца и РИОСВ – Враца относно горене на гуми в дворовете на съседите. Жалбата е неоснователна.
Извършени са проверки по 2 сигнала подадени на “зеления телефон”:
- на 11.02.2011 година, от кмета на с. Нивянин за нерегламентирано изхвърляне на смесени битови отпадъци в района на населеното място. Констатирани са изхвърлени смесени битови отпадъци на входа на селото около 50 куб. м. на площ около 250-300 кв.м. Дадени са 3 предписания – да се почисти замърсения терен със смесени битови отпадъци в селото; да се почисти терена вдясно от пътя за село Девене; битовите отпадъци да се извозват само на РДНО – Оряхово;
- на 28.02.2011 година, относно замърсяване на терен до шосето гр. Враца – с. Крапец с промишлен отпадък. При незабавна проверка от страна на РИОСВ – Враца се установи изхвърляне на дървесна трина на пасището до шосето за селото от товарен автомобил на ЕТ “Надя Гладнишка”, гр. Враца. При огледа се констатира, че има около 50 куб. м депониран производствен отпадък. Изхвърлянето на трината се извършва по разпореждане от управителя на фирмата. На нарушителя ще бъде съставен акт.

Съставен е акт от 25.02.2011 г. на кмета на община Борован, който е нарушил чл. 92, ал. 1, т.1 от Закона за управление на отпадъците. Поради занижен контрол е допуснал изхвърляне на смесени битови отпадъци на входа на с. Нивянин и в района на с. Борован. Изхвърлените смесени битови отпадъци са от сметоизвозващ автомобил на община Борован.

Издадени са 3 наказателни постановления:
• на фирма “Монолит” АД, землището на с. Върбешница, за засегната частна собственост от отпадък, депониран извън концесионната площ на фирмата. Нарушен е чл. 78 от Закона за подземните богатства. Размер на НП – 5 000 лв.
• кмет на с. Галиче, общ. Бяла Слатина, поради занижен контрол е допуснато замърсяване на терени със смесени битови отпадъци на непозволени, затова места. Нарушен е чл. 92 от ЗУО. Размер на НП – 1 400 лв.
• на физическо лица от гр. Враца за извършване на нерегламентирана бракониерска сеч на дървета /планинки ясен и габър/ около 40 бр. в местността “Светогорски камък”, резерват “Врачански карст”. Нарушен е чл. 17(1) от ЗЗТ. Размер на НП – 1 000 лв.
През февруари акцент в контролната дейност на експертите от РИОСВ – Враца са извършените незабавни проверки по подадени сигнали на “зеления телефон” в Инспекцията. Също така планови огледи по компонент “отпадъци” в района община Криводол. В резултат от ефективната работа на експертите при проверките не са установени повторни замърсявания на вече почистените терени. Продължават контролните проверки в границите на резерват “Врачански карст” във връзка с бракониерска сеч по време на отоплителния сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар