Бисквитки

вторник, 1 март 2011 г.

Община Враца осигури площадки за събиране на различни видове отпадъци

Във връзка със задълженията на кмета на общината по организиране управлението на дейностите по отпадъците, образувани на нейна територия – чл.16 от Закона за управление на отпадъци и Глава IV от Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца, има подписани договори с колективни организации за организиране и прилагане на система за разделно събиране, временно съхранение и транспортиране на батерии и акумулатори, електронно и електрическо оборудване, моторни превозни средства и опаковки. Това са т.нар. масово разпространени отпадъци, генерирани от домакинствата и отиващи за депониране с общия поток битови отпадъци.
За отпадъци от опаковки имаме договор с колективна организация по оползотворяване на опаковки – ЕКОПАК АД. Договора е подписан през 2006 год. и фирмата е предоставила 375 броя цветни контейнери, разположени на 125 площадки. Контейнерите за хартия и пластмаса се извозват 2 пъти месечно, а този за стъкло – веднъж. Събраните отпадъци от опаковки се транспортират до площадката на „Й.Кръстителски – Джордан 2001” ЕООД, където се сепарират по вид на материала и от там се предават на фирми за рециклиране. За съжаление не можем да се похвалим с добри резултати от разделното събиране на отпадъци от опаковки, въпреки че системата работи вече пета година. Събраното количество за 2010 г. е 146 тона, което представлява 0,84% от генерираните отпадъци в общината. Причината за тези резултати е предимно в нежеланието и несериозното отношение на гражданите на гр.Враца към тази дейност. Освен това тези контейнери са обект на вандалски прояви и запалвания. От 2006 год. до момента са изгорели 84 контейнера, които в последствие са подменени с нови. Освен че е неприятна гледка – горящ пластмасов контейнер, липсата му ограничава хората, които искат да го използват.
Новата рамкова директива за отпадъците 2008/98/ЕО, която влезе в сила от 12.12.2010 г. цели намаляване използването на ресурси, приоритетно извежда повторната употреба и рециклирането на материали. Директивата допринася за доближаването на европейската общност към едно „рециклиращо общество”, което се стреми да избягва образуването на отпадъци и ги използва като ресурс. В тази връзка са определени цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, като хартия, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата, които трябва да достигнат минимум 50% от общото тегло на генерираните отпадъци.
За негодните за употреба батерии и акумулатори (НУБА) имаме подписан договор с организация по оползотворяване – „НУБА Рециклиране” АД София. Съгласно договора до 10 март фирмата ще ни предостави съдове за събиране на негодни за употреба батерии от крайните потребители (един съд е за 1000 жители). Предвиждаме местата, където ще бъдат разположени, да са училища и обществени сгради. Съдовете са с размер 20 х 44 см, изработени от полупрозрачен материал с формата на батерия. Събирането им ще става с предварителна заявка.
За излязло от употреба електронно и електрическо оборудване (ИУЕЕО) в т.ч. и луминисцентни лампи, имаме договор с организация по оползотворяване - „ИУЕЕО Рециклиране” АД София. Съгласно договора фирмата ще извършва събиране на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване чрез специално оборудвани превозни средства по време на организирани от нас кампании за събирането им. Кампаниите се организират два пъти годишно – пролет и есен. За конкретната дата, населението на общината ще бъде предварително информирано.
Подизпълнител на горните два договора е „Ровотел стийл” ООД с площадка за събиране и временно съхранение на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори, намираща се на адрес ул.”Христо Смирненски” 7, гр.Враца. Фирмата притежава разрешение за дейности с отпадъци, издадено по реда на чл.37 от Закона за управление на отпадъците от МОСВ с № 00-ДО-171-02/14.09.2010г.
Всеки жител на Общината може да предаде старите и негодни за употреба електроуреди – телевизори, хладилници, печки и т.н. без да заплаща някаква такса за тази услуга на цитираната площадка.
За излезлите от употреба МПС имаме договор с „Й.Кръстителски – Джордан 2001” ЕООД, която притежава разрешение за събиране и разкомплектоване на ИУМПС по чл.37 от ЗУО. Съгласно този договор всички излезли от употреба моторни превозни средства, които са технически неизправни и са оставени на терен общинска собственост, принудително се преместват на площадката, след като е изтекъл едномесечния срок, даден от специално назначената комисия, след съставяне на констативен протокол и залепване на стикер на предното стъкло на автомобила. Тези действия са подробно разписани в Глава 4, раздел 3 от Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца
Подробна информация за колективните организации и фирмите, с които Община Враца е сключила договори за събиране на масово разпространени отпадъци ще бъде качена на интернет-страницата на Общината. При организиране на кампании за събиране на ИУЕЕО, жителите на Общината ще бъдат информирани чрез средствата за масово осведомяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар