Бисквитки

събота, 19 май 2018 г.

С възпоменание, почетохме паметта на загиналите Ботеви четници на връх „Милин камък“


С панихида, на връх „Милин камък“, бе почетена паметта на загиналите преди 142 години Ботеви четници. На паметния връх се събраха жители от селата Чирен, Голямо Пещене, Мраморен и Баница. Гост на възпоменателното честване бе кметът Калин Каменов.
„Днес е ден за почит, в който всеки трябва да сведе глава пред героизма на предците ни. Искам да благодаря на всички, които сте тук, за да отдадем заедно почит към онези, заради които днес, се наричаме свободни. Хубаво е, че на днешния ден има и деца, които да знаят, да помнят, да съхраняват и да уважават спомена на нашите герои. Незабравяйте, че ние сме потомци на смели и горди българи, чиито кости оставят завинаги тук - на нашите земи.”. С тези думи се обърна към присъстващите кметът на града.
Честването продължи с художествена програма, която включваше патриотични песни, изнесена от самодейци от читалищата на населените места от Община Враца и ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Баница.
На възпоменанието присъстваха още кметовете на селата Чирен - Диан Дамянов, на Баница – Любен Нинов, на Мраморен -  Страхил Цеков и на Голямо Пещене – Тодор Тодоров.
В знак на признателност, пред паметника на загиналите, бяха поднесени венци и цветя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар